środa, 01 października 2014
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom
r e k l a m a  |



Nowy egzamin na brytyjskie obywatelstwo. Oto przykładowe pytania!
28 stycznia 2013 15:47
Nowy egzamin na brytyjskie obywatelstwo. Oto przykładowe pytania! Jaki prehistoryczny monument znajduje się w hrabstwie Wiltshire? Jaka jest zwyczajowa nazwa brytyjskiej flagi? Od marca wchodzą w życie zmiany w testach uprawniających do uzyskania obywatelstwa Zjednoczonego Królestwa.

r e k l a m a

Home Office podało, że pytania do nowych testów będą bardziej koncentrowały się na historii i kulturze narodu brytyjskiego. Imigranci będą musieli także pozyskać wiedzę na tematy sportowe i muzyczne. Pominięte zostaną tematy bardziej przyziemne – transport publiczny, rozmowy o pracę, czy karty kredytowe. W poniedziałek zaprezentowany zostanie nowy podręcznik, który całkowicie przeorganizowany będzie podstawą do nauki przed egzaminem. Nowe wydanie ma pomóc imigrantom zintegrować się z Brytyjczykami. Skupia się całkowicie na wartościach naszego narodu, a nie na tym co zrobić, aby złożyć wniosek o dany rodzaj zasiłku - powiedział minister ds. imigracji Mark Harper.

Wśród organizacji zajmujących się imigrantami, zdania są podzielone. MigrationWatchUK twierdzi, że nowe testy to dobry znak, gdyż przyjezdni powinni posiadać minimum wiedzy na temat kraju, do którego się sprowadzają. Innego zdania jest Donn Flynn z Migrants’ Right Network. Flynn uważa, że działania Home Office to znaczny krok w tył w próbach zespolenia się imigrantów ze społeczeństwem, a nowe testy wyglądają jak egzaminy wstępne do elitarnej szkoły. Stanowisko Partii Pracy jest takie, że rząd niepotrzebnie zajmuje się sprawą obywatelstwa, w momencie gdy jest wiele innych niecierpiących zwłoki problemów, takich jak bałagan na granicy i czy przeciągająca się absencja na stanowisku dyrektora UK Border Agency.
r e k l a m a



Przykładowe pytania z nowego testu

Aby zdać egzamin trzeba uzyskać min. 75 proc. poprawnych odpowiedzi.

1. Który prehistoryczny monument znajduje się w angielskim hrabstwie Wiltshire?
a) Stonehenge
b) Wał Hadriana
c) Offa’s Dyke
d) Fountains Abbey

2. Jak nazywał się admirał, który zginął w czasie bitwy morskiej w 1805 roku, a którego pomnik stoi teraz na Trafalgar Square w Londynie?
a) Cook
b) Drake
c) Nelson
d) Raleigh

3. W 1801 roku stworzono nową, oficjalną wersję brytyjskiej flagi. Jaka jest jej potoczna nazwa?
a) The British Standard
b) The Royal Banner
c) The St George Cross
d) The Union Jack

4. Kto jest patronem Szkocji?
a) St Andrew
b) St David
c) St George
d) St Patrick

5. Jaki kwiat jest symbolem Remembrance Day?
a) Mak
b) Lilia
c) Żonkil
d) Irys

6. Które z poniższych wydarzeń sportowych miało miejsce w Londynie w 2012 roku?
a) The Commonwealth Games
b) Cricket World Cup
c) European Football Championship
d) Paraolympic Games

7. W 2012 roku królowa Elżbieta II świętowała swój jubileusz. Ile lat zasiada na brytyjskim tronie?
a) 25
b) 40
c) 50
d) 60

8. Druga największa partia w niższej izbie parlamentu nazywana jest zwyczajowo?
a) Senatem
b) Opozycją
c) Lordami
d) Drugą stroną

9. Ile lat trzeba skończyć, aby móc zasiadać w ławie przysięgłych podczas procesów sądowych?
a) 16
b) 18
c) 21
d) 25

10. Jaki tytuł nosi osoba, która przewodniczy obradom niższej izby parlamentu?
a) Speaker
b) Chairman
c) Leader of the House
d) Prime Minister

Poprawne odpowiedzi:
1. a, 2. c, 3. d, 4. a, 5. a, 6. d, 7. d, 8. b, 9. b, 10. a


Marta Jurkiewicz / POLEMI.co.uk

Linki sponsorowane
Dołącz do POLEMI na facebooku i BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

 

Dodaj komentarz

Komentarze użytkowników niezalogowanych zostaną opublikowane po akceptacji moderatora. Zaloguj się (zarejestruj - szybka rejestracja), aby dodać automatycznie komentarz.

Kod antysapmowy
Odśwież

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE


eLingwista - Kursy językowe
Chcesz porządnie nauczyć się angielskiego? eLingwista to najlepsza...
Emano
Emano
Materiały szkoleniowe na brytyjskie prawo jazdy - książki, kodeks,...

POLSKI ZAKLAD POGRZEBOWY - NOWAKOWSKI (Oferta specjalna)
Polski Zakład Pogrzebowy świadczy swoje usługi na terenie całej...
Artveb
Artveb
Budowa stron www, e-sklepów. Doradztwo dla firm w UK oraz usługi...

Pozostałe oferty

Sunday Massage (Fryzjerstwo i kosmetyka)
Salon fryzjersko-kosmetyczny oferuje dodatkowe usługi w...
Total PDA TotalPDA
Atrakcyjne ceny - SmartPhony, PDA, GPS, nawigacja...
AlphaRooms AlphaRooms
Wiodący niezależny serwis rezerwacyjny, oferujący ponad...
Novatech Novatech
Novatech to jeden z wiodących sklepów komputerowych w...