czwartek, 21 sierpnia 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

LOLLEGE BURSARY CZY COLLEGE Z ILA + VOUCHER
System edukacji w Wielkiej Brytanii. Studia, college i inne szkoły. Zapisanie, proces rekrutacji. Masz pytanie? - zadaj je na forum...
W dół1
TEMAT: LOLLEGE BURSARY CZY COLLEGE Z ILA + VOUCHER
LOLLEGE BURSARY CZY COLLEGE Z ILA + VOUCHER 13 lat(a), 6 mies. temu  
Powiedzcie mi proszę co mam wybrac??Chcę się zapisac do collegu w Perth na bursary full time i potem kontynuowac aby wybrac zawod i skonczyc szkołę z dyplomem.Znajoma doradziła mi tą szkołę ponieważ mam dwoje dzieci :syna 8lat i córeczkę 16 mies.Dotychczas pracowałam ale dostałam wypowiedzenia z braku pracy,więc zarejestrowałam się w job centre i tam powstał mój problem.Na BURSARY mogę starac się o dotację na naukę a w obecnej sytuacji będzie mi bardzo potrzebna.Natomiast w job centre kobieta powiedziała mi że lepsza będzie szkoła na part time dwie godz. popołudniowo z Voucherem ILA.Niestety nie wiem czym różnią się te szkoły i jeżeli wiecie cokolwiek na ten temat to prosze doradzcie mi co mam zrobic???Dodam jeszcze iż mój mąż nie pracuje.Dziękuję za wszystkie informacje..
ANGELA555
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: LOLLEGE BURSARY CZY COLLEGE Z ILA + VOUCHER 13 lat(a), 6 mies. temu  
Dobra, nad decyzją sama się zastanowisz ale mogę dać Ci kilka wskazówek.

Bursary dostaje się wtedy, gdy uczysz się w wymiarze Full Time - czasami to już tylko 16 godzin - zależy od kursu i szkoły, więc sama będziesz musiała się dowiedzieć szczegółów. Wynosi ono około 410 funtów miesięcznie (było tak w zeszłym roku akademickim, ja tyle dostawałem ucząc się na Telford College). Bursary, w przeciwieństwie do SAAS, jest całkowicie bezzwrotne

Ucząc się Part Time, pracując (jak znajdziesz pracę) i zajmując się domem może być Ci ciężko. OK, może zarobisz nawet 600f/m (przy 2 godzinach dziennie raczej ciężko), ale jakim kosztem?
Czy warto.

Poza tym sprawa ILA - możesz dostać voucher na 200 lub 500f. Taki jest standard. Tylko jaki kurs, który trwa minimum semestr były tak tani? Bo wtedy ewentualną resztę musiałbyś z własnej kiesy dołożyć

Ja na Twoim miejscu wybrałbym kierunek FT z Bursary. Ponadto College zazwyczaj oferuje pomoc w opiece nad dzieckiem. Za darmo, tylko że są kolejki - trzeba się więc spieszyć. FT kurs ponadto daje więcej.

Mam nadzieję, że w miarę Ci się sytuacja wyklarowała. Jakby co, pytania wal śmiało. Może będę w stanie coś jeszcze dodać.

Powodzenia.

O v Y

Ophin

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Do góry1
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

Express Bus
EXPRESS BUS Podkarpacie to firma transportowa z wieloletnią...

Kardas Productions
Zajmujemy się promocją firm w social media, pomagając naszym...
MOLSO - Polski Fryzjer
MOLSO - Polski Fryzjer w Glasgow
Profesjonalne usługi fryzjerskie - Strzyżenie, modelowanie,...

Holy Tours
Polskie Biuro Turystyczno – Pielgrzymkowe Holy Tours powstało z...

Pozostałe oferty

Tłumacz Przysięgły UK (Biuro)
Tłumaczenia pisemne certyfikowane wg wymogów brytyjskich...
Musicroom Musicroom
Największy asortyment produktów muzycznych.Płyty CD i...
VistaPrint VistaPrint
Spersonalizowany wydruk dla biura i domu. Wizytówki,...
Polska obsługa prawna w Szkocji (Odszkodowania i ubezpieczenia)
Dallas McMillan jest renomowaną firmą adwokacką w...