piątek, 04 kwietnia 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Wyjazd do Anglii 2015
Hyde park - rozmowy na każdy temat i o każdej porze!
Dołącz do dyskusji lub rozpocznij nową. Poznaj inne osoby i nawiąż trwałe znajomości.
W dół1
TEMAT: Wyjazd do Anglii 2015
Wyjazd do Anglii 2015 10 lat(a), 2 mies. temu  
Witam wszystkich
W tym roku kończę 22 lata,ukończyłem szkołę średnią ,posiadam książeczkę sanepid,robię kurs na wózek widłowy mało doświadczenia bo szczerze w Polsce jest ciężko o pracy tym bardziej na Górnym Śląsku,gdzie wszystko zamykają i sprzedają.

Pracowałem przy wykładaniu towaru w marketach tesco,carrefour,selgros , rozdawałem darmowe gazety ,byłem wielokrotnie wolontariuszem wośp ,cme,świątecznej paczki .Pracowałem w największym lombardzie na śląsku wyceniając przedmioty i wystawiając je na aukcje ,resztę prac które wykonywałem są bez umowy (na czarno) najczęściej na budowie jako pomocnik
Mam parę pytań dotyczących wyjazdu i samego pobytu w Anglii a więc :

1.Ile zabrać ze sobą funtów aby mieć co jeść i wynająć mieszkanie.co zabrać paszport ,dowód osobisty,Cv po angielsku ,.... i ?

2.W jakim czasie jestem w stanie załatwić formalności bank,urząd pracy ten nr nin i w jakim czasie mogę znalezć jakąkolwiek pracę?

3.Gdzie się wybrać,jakie miasta polecacie na początek a jakie odradzacie

Planuje wyjazd w czerwcu/lipcu
Na razie odkładam każdy grosz :]
andryou
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Wyjazd do Anglii 2015 10 lat(a), 2 mies. temu  
Zabierz ze sobą jak najwięcej pieniędzy, bo to kiedy i czy w ogóle znajdziesz pracę zależy od ciebie , ale również od miejsc gdzie będziesz szukał. Na necie możesz znaleźć statystyki miast w Wielkiej Brytanii, nawet chyba tutaj na portalu Polemi widziałem coś jeżeli chodzi o bezrobocie itd. wejdź w poradniki tam znajdziesz dużo przydanych informacji jeżeli chodzi o życie w UK. Oczywiście z dokumentów, to tutaj najważniejszy jest paszport, dowód nie koniecznie. A CV po angielsku to podstawa. Pracy możesz na początek szukać w agencjach, zarejestruj się to ci da większe szanse na podjęcie szybciej pracy. Żeby bylo taniej na początek mozesz wynająć sobie pokój. Powodzenia!
darek
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Dzięki ,
andryou

Czy kwota 2-3 tys zł jest wystarczająca aby utrzymać się miesiąc i szukać pracy .?

Nie jestem wybredny podejmę się każdej pracy ale co z językiem?
Moj angielski jest na poziomie podstawowym ,ale bardzo duzo rozumiem z angielskiego

Czy warto jechać do pracy na zbiory ?
andryou

Czyli doswiadczenia zawodowego jako takiego nie masz i specjalista z doswiadczeniem tez nie jestes. To minus ale z tym idzie jakos sobie poradzic. Mowisz po angielsku wogole? i sprawa najistotniejsza ktora pominales.. Przyjezdzasz tutaj i co? Masz kogos u kogo sie zatrzymasz? Czy wpadaszi z marszu wynajmujesz mieszkanie? Piueniadze o ktorych mowisz sa ok o ile masz kogos kto ci "przechowa" przez jakis czas a druga sprawa jest taka ze bedziesz potrzebowal wspollokatora lub najlepiej kilku bo inaczej nie jestes w stanie sie utrzymac. Bedziesz pracowal na oplaty i jedzenie jesli planujesz mieszkac sam.
Praca "przy zbiorach" syf. Kołchoz. Ale moze sie okazac ze nie bedziesz mial wyboru.
szkot_77
Moderator

Nie mam nikogo w Uk ,chcę zabrać 2 -3 tys zł,wynająć pokój 50-60f .tydz i podjąć się jakiejkolwiek pracy ,angielski znam na poziomie podstawowym ukończyłem kurs WSHE 60godzin poziom podstawowy,o wiele wiecej umiem tak mi sie wydaje ale nie umiem sie przełamać aby biegle z kimś rozmawiać ,moja siostra mówi perfekt po angielsku rozumiem jak rozmawia z szwagrem w 90%,tak samo piosenki po angielsku,ale jak juz mam mowic to mam jakąś blokade , będąc w Anglii szybko się nauczę to jeden z powodow dla ktorych chce wyjechać.....a pieniądze przechowam w banku
andryou
Ostatnio zmieniany: 2015/01/15 20:10 Przez andryou.Powód: bo tak !

andryou napisał:
(...)wynająć pokój 50-60f .tydz (...)
Ta stawka brzmi dosc optymistycznie. Jakas konkretna czesc UK ice interesuje? Przypuszczam ze w okolicach londynu za te pieniadze to co najwyzej barak lub kilku wspollokatorow w pokoju.
szkot_77
Moderator

Te plany ogólnie są optymistycznie, ja bym uważala i bardziej zakładała gorsze scenariusze, bo możesz bardzo sie zawieść i zdziwić juz na miejscu. Do jakiego miasta chcesz wyjechać, masz jakiś konkretny kierunek obrany?
karolcia

Re: Wyjazd do Anglii 2015 9 lat(a), 11 mies. temu  
andryou napisał:

1.Ile zabrać ze sobą funtów aby mieć co jeść i wynająć mieszkanie.co zabrać paszport ,dowód osobisty,Cv po angielsku ,.... i ?

2.W jakim czasie jestem w stanie załatwić formalności bank,urząd pracy ten nr nin i w jakim czasie mogę znalezć jakąkolwiek pracę?

3.Gdzie się wybrać,jakie miasta polecacie na początek a jakie odradzacie

Planuje wyjazd w czerwcu/lipcu
Na razie odkładam każdy grosz :]

1. Jak najwięcej. Nikt nie powie ci ile dokładnie, bo wszystko zalezy w jakim czasie znajdziesz pracę. na pewno musisz mieć na przeżycie na kilka tygodni oraz na opłacenie lokalu + depozyt.

2. Pracę możesz znaleźć w pierwszym dniu, konto bankowe też bardzo szybko, a rozmowa w sprawie NIN to możesz się na nią umówić jeszcze w Polsce - ale musisz już mieć adres w UK

3. W Aberdeen jest najwięcej mozliwosci, ale teraz cena ropy spadła a to jest główna działalnosc w tym mieście.
lukas

Do góry1
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

Holy Tours
Polskie Biuro Turystyczno – Pielgrzymkowe Holy Tours powstało z...

Express Bus
EXPRESS BUS Podkarpacie to firma transportowa z wieloletnią...

Kursy na wózki widłowe
Kursy dla osób początkujących/doświadczonych jak i z polskimi...

Polska apteka internetowa w UK
Polska apteka internetowa w UK FamilijnaPolska apteka internetowa...

Pozostałe oferty

Kickers Kickers
Szukasz butów? Zrób zakupy online przez internet w...
thetrainline thetrainline
System rezerwacyjny, oferujący bilety kolejowe na...
Dell Dell
Dell to wiodąca na rynku światowym marka komputerowa....
Polski prawnik w UK - Odszkodowania Powypadkowe (Odszkodowania)
Sintons to kancelaria adwokacka w UK świadcząca pomoc...