36 metrow wiary??? 14 lat(a), 1 Miesiąc temu
|
|
Betonowy chrystus
Komu to potrzebne? Czy to właśnie jest wiara? Czy wierzyć, to znaczy stawiać figury? A jak to się ma do miłości bliźniego, przecież te pieniądze można by było dużo lepiej spożytkować, zabrzmi banalnie, ale powinny służyć do czynienia dobra. Podobno można grzeszyć "myślą, mowa, uczynkiem i zaniedbaniem", ale czy "to" to nie właśnie uczynek? Czy to nie przejaw pychy w najczystszej postaci? Udowadniać wiarę miara betonowego Chrystusa. Czy jeśli jest Bóg, on tego naprawdę potrzebuje? Bezsensownych pomników, niesłużących do niczego zamiast modlitwy, oddania i niesienia pomocy bliźnim? W imię czego? Cos chyba jest nie tak z wiara naszych rodaków.
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2010/10/22 21:41 Przez szkot_77.
|
|
Re: 36 metrow wiary??? 14 lat(a), 1 Miesiąc temu
|
|
mysle inaczej bo z wypowiedzi prezydenta tego miasta iwdac ze to powstalo tylko dla celow komercyjnych i pod tym ja bym sie nawet podpisal bo dla takiego malego miasta informacja ze maja wiekszą rzeźbe niż w Rio to już jest cos.
Nie rozumiem tez dlaczego dyskutuje sie na ten temat? zwlaszcza my ktorzy nie mieszkamy tam zapytaj wszystkich mieszkancow to ci odpowiedza ze sa szczesliwi a to chyba ich najabrdziej dotyczy.
Osobiscie to chcialbym zeby jak najwiecej takich miejsc "atrakcji" turystycznych powstawalo czy to z przeslanek religijnych bądź komercyjnych
|
|
|
|
|
|
|
Ale jak to sie ma do prawdziwej wiary? Czy religia i bog powinny byc czyms osobistym, czy cos co sie sprzedaje? Czym mozna sobie wycierac ryj? Atrakcje owszem, pokazmy ludziom koscioly bo tych w polsce nie brakujei sa naprawde piekne, a zamiast budowac balwany niech naprawia drogi zeby turysci mieli czym do nich dojechac. Ajak juz idziemy w kierunko boga na sprzedarz to moze bylbydobry pomysl ustawic stragan lub otworzyc maly sklep z odpustami? Kosciol bedzie mial z tego pieniadze na nastepne 6 metrow chrystusa a miasto sobie od nich pobierze podatek i bedzie moglo wybudowac "scierzke wiary" ktora turysci dojada zobaczyc jak wielka jest wiar nas polakow.
|
|
|
|
|
|
|
kiedys w zabijano ludzi oddając hołd bogom i religi, mordowano zwierzęta chociaż panował głód i zawsze czcenie było związane z bogactwem ofiarowaniem wszystkiego co cenne i ja nie widze w tym nic złego. Skoro znalazły sie pieniądze, ludzie są zadowoleni którzy tam mieszkaja to o co chodzi?
|
|
|
|
|
|
|
Nie, no to spoko.Tak czy inaczej caly projekt wydaje mi sie bezsensowny jak byk, ale to pewnie tylko ja tak mysle wiec nie ma tematu. nCo do reszty spoleczenstwa, to zawsze bedzie mozna pojechac i fotke na nk sobie zrobic.....
|
|
|
|
|
|
|
czy my Polacy zawsze musimy komentować wszystko co się dzieje? co nas to obchodzi? ale nie zawsze trzeba skomentować to co zrobi inny i ten komentarz nigdy nie jest dobry pomysł tylko zawsze dotyczy krytycyzmu...
|
|
|
|
|
|
|
Masz tu cytacik z N.T. Mam nadzieje ze zrozumiesz co probuje powiedziec i ze to nie o krytyke chodzi...
"Wśród słuchaczy byli również ludzie, którzy się uważali za sprawiedliwych, a innymi pogardzali. Dla nich to opowiedział Pan Jezus następującą przypowieść:
"Dwóch ludzi wstąpiło do świątyni, aby się tam modlić. Jeden z nich był faryzeuszem, a drugi celnikiem. Faryzeusz, stojąc, tak się modlił: "Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie: drapieżny i niesprawiedliwy, albo jak ten celnik. Poszczę dwa razy w tygodniu, daję dziesięcinę ze wszystkiego, co mam." Celnik zaś, stojąc z daleka, nie odważył się ani oczu podnieść, ale bił się w piersi i modlił się: "Boże, bądź miłościw mnie grzesznemu." Powiadam wam: Ten wrócił usprawiedliwiony do domu, a nie pyszny faryzeusz. Kto się bowiem wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie podwyższony."
|
|
|
|
|
|
|
pierwsze słyszę żeby największy pomnik na świecie w Polsce był a gdzie on ma być?
|
|
kamsta
|
|
|
|
|
Kliknij "betonowy Chrystus" w pierwszym poscie.
|
|
|
|
|
|
|
szkot_77 napisał:
Masz tu cytacik z N.T. Mam nadzieje ze zrozumiesz co probuje powiedziec i ze to nie o krytyke chodzi...
"Wśród słuchaczy byli również ludzie, którzy się uważali za sprawiedliwych, a innymi pogardzali. Dla nich to opowiedział Pan Jezus następującą przypowieść:
"Dwóch ludzi wstąpiło do świątyni, aby się tam modlić. Jeden z nich był faryzeuszem, a drugi celnikiem. Faryzeusz, stojąc, tak się modlił: "Boże, dziękuję Ci, że nie jestem jak inni ludzie: drapieżny i niesprawiedliwy, albo jak ten celnik. Poszczę dwa razy w tygodniu, daję dziesięcinę ze wszystkiego, co mam." Celnik zaś, stojąc z daleka, nie odważył się ani oczu podnieść, ale bił się w piersi i modlił się: "Boże, bądź miłościw mnie grzesznemu." Powiadam wam: Ten wrócił usprawiedliwiony do domu, a nie pyszny faryzeusz. Kto się bowiem wywyższa, będzie poniżony, a kto się poniża, będzie podwyższony."
rozumiem ale zauważ że taką dyskusję mozna prowadzić na wszystkie tamaty i zawsze sie znajdą głosy za i przeciw. Jeżeli ten pomnik powstał dlatego aby czcić Jezusa to zobacz na inne religie czy one nie buduja wielkich opływajacych w bogactwo cerkwi, meczetów? świat jest taki jaki jest i każda religia robi wszystko żeby przyciągnać do siebie jak najwięcej ludzi albo roszerzać zasięg terytorialnie. Zobacz na książeczki i ulotki świadków jehowych przecież one są kolorowe a mogłyby byc czarnobiałe bo po co wydawać pieniądze na druk kolorowy skoro z tych pieniedzy można nakarmic głodujących.
Jeżeli jednak ten pomnik powstał z innych aspektów aby zwiekszyc atrakcyjność pod względem turystycznym i komercyjnym tego miasta to tez co w tym złego...
|
|
|
|
|
|