niedziela, 22 grudnia 2024
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |






Wedliny domowe.
Hyde park - rozmowy na każdy temat i o każdej porze!
Dołącz do dyskusji lub rozpocznij nową. Poznaj inne osoby i nawiąż trwałe znajomości.
W dół12
TEMAT: Wedliny domowe.
#5618
Wedliny domowe. 14 lat(a), 1 Miesiąc temu  
Podziele sie wyprobowanym przepisem na wedline z indyka.

Surowce:
2-3 udka indyka
paczka miesa mielonego z indyka
pekosól
przyprawy do smaku (pieprz,gałka muszkatołowa,papryka, majeranek to co kto lubi)
łyżeczka cukru.

Sprzęt
termometr, szynkowar (albo butelki od napoi i woreczki śniadaniowe)


Rozbieramy mięso z udek dzieląc na to bez błon/ścięgien i na ścinki i resztę. Ładne mięsko pokroić na 2 cm kostkę, a gorsze zmielić na mielone. Całe mięso połączyć i dodać peklosoli 16-18g na 1kg mięsa, i do tego dodać pół łyżeczki cukru na kg mięsa, wymieszać mięsko dokładnie. Zostawić wszystko na 5 godzin w temperaturze pokojowej (albo 24h w lodówce).
Do mięsa dodać przypraw wedle uznania (na oko około po pół łyżeczki przypraw na kg mięsa) i bardzo dokładnie mieszać, masować mięso przez 20-30 minut, póki zrobi się kleiste. Można dodać trochę żelatyny, ale nie jest to konieczne.
Następnie w worku napełnić szynkowar. Jeśli nie macie szynkowaru wystarczy ściąć wąską butelkę od napojów 1,5 litrowych, następnie ściąć górę. Włożyć duży woreczek ściadaniowy. Włożyć farsz do 2/3 wysokości, związać woreczek szczelnie i przycisnąć zawartość na przykład butelką. Teraz wkładamy szynkowar (butelkę) z mięskiem do garnka i zalewamy wodą około 1cm powyżej mięsa. Teraz całość bardzo powoli pogrzewamy do 75-80 C. Następnie utrzymać temperaturę przez godzine. Po tym czasie wyjmujemy naszą wedlinkę i wkładamy do zimnej wody, by ostudzić, następnie wrzucamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.
makaron
Posty: 49
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5621
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 1 Miesiąc temu  
pożyczysz szynkowar?
ewel
Posty: 137
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5658
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 1 Miesiąc temu  
nie mam. Uzywam plastikowych butelek. Licze ze na swieta ktos sie zlituje i mi kupi.
makaron
Posty: 49
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5687
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 1 Miesiąc temu  
Z chęcią bym spróbowała, ale robić mi się tego nie chce
karolcia
Posty: 336
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5812
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 1 Miesiąc temu  
makaron napisał:
nie mam. Uzywam plastikowych butelek. Licze ze na swieta ktos sie zlituje i mi kupi.
a w Szkocji mozna kupic taki wynalazek?
ewel
Posty: 137
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5832
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 1 Miesiąc temu  
Bez problemu.
www.amazon.co.uk/meat-press-tongue-presser-compactor/dp/B0013UW2XY

Nazywa się meat press. Całość się później parzy w wodzie.
makaron
Posty: 49
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5848
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 1 Miesiąc temu  
wygląda jak mikser - myslałam że bedzie wieksze od razu z takim rękawem do wkładania mięsa we flaki
ewel
Posty: 137
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5855
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 1 Miesiąc temu  
Uwielbiam wędliny domowe, własnoręcznie uwędzone:) mmmniam!
Monisia
Posty: 240
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5966
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 1 Miesiąc temu  
makaron napisał:
Podziele sie wyprobowanym przepisem na wedline z indyka.

Surowce:
2-3 udka indyka
paczka miesa mielonego z indyka
pekosól
przyprawy do smaku (pieprz,gałka muszkatołowa,papryka, majeranek to co kto lubi)
łyżeczka cukru.

Sprzęt
termometr, szynkowar (albo butelki od napoi i woreczki śniadaniowe)


Rozbieramy mięso z udek dzieląc na to bez błon/ścięgien i na ścinki i resztę. Ładne mięsko pokroić na 2 cm kostkę, a gorsze zmielić na mielone. Całe mięso połączyć i dodać peklosoli 16-18g na 1kg mięsa, i do tego dodać pół łyżeczki cukru na kg mięsa, wymieszać mięsko dokładnie. Zostawić wszystko na 5 godzin w temperaturze pokojowej (albo 24h w lodówce).
Do mięsa dodać przypraw wedle uznania (na oko około po pół łyżeczki przypraw na kg mięsa) i bardzo dokładnie mieszać, masować mięso przez 20-30 minut, póki zrobi się kleiste. Można dodać trochę żelatyny, ale nie jest to konieczne.
Następnie w worku napełnić szynkowar. Jeśli nie macie szynkowaru wystarczy ściąć wąską butelkę od napojów 1,5 litrowych, następnie ściąć górę. Włożyć duży woreczek ściadaniowy. Włożyć farsz do 2/3 wysokości, związać woreczek szczelnie i przycisnąć zawartość na przykład butelką. Teraz wkładamy szynkowar (butelkę) z mięskiem do garnka i zalewamy wodą około 1cm powyżej mięsa. Teraz całość bardzo powoli pogrzewamy do 75-80 C. Następnie utrzymać temperaturę przez godzine. Po tym czasie wyjmujemy naszą wedlinkę i wkładamy do zimnej wody, by ostudzić, następnie wrzucamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.


a do czego te mięsco wrzucasz do flaka czy w garnku trzymasz no bo jeżeli tak to wychodzi bardziej konserwa niż kiełbasa - kiełbasa jest bardziej sucha
mora_nova

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#6045
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a) temu  
Jeśli masz to wrzucasz do szynkowara. Możesz do oslonek barierowych, albo zrobic jak ja czyli nie majac nic i improwizowac. Czyli do scietej butelki wkładam woreczek śniadaniowy i wkładam surowy farsz. Następnie skręcam szczelnie woreczkek śniadaniowy i zawiązuje w supełek. W taki sposób forumje okrągłą wędline. Ten przepis jest na wedlinę, ale niewiele różni się od farszu na kiełbase (trochę inne przyprawy no zawartość tłuszczy powinna być wyższa) no i faszerujemy flaka. W ten sposób mamy surową białą (wystarczy sparzyć i gotowe), jeśli uwędzimy białą będziemy mieli zwyczajną
makaron
Posty: 49
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
Do góry12
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

PurpleParking
PurpleParking
PurpleParking jest największym w Wielkiej Brytanii systemem...

Wózki widłowe, maszyny budowlane
Praca stała i dodatkowa. Szukasz pracy, podnieś swoje kwalifikacje...

Sindbad Travel
Autokarem po Europie, Wielkiej Brytanii i do Polski tanio,...
Emano
Emano
Materiały szkoleniowe na brytyjskie prawo jazdy - książki, kodeks,...

Pozostałe oferty

alt PerfectBodyShape.co.uk - Suplementy diety UK (polskie sklepy))
PerfectBodyShape.co.uk to sklep interentowy w Wielkiej...
Best Western Best Western
Best Western to renomowana sieć hoteli zlokalizowanych...
Lufthansa Lufthansa
Sprawdź aktualne promocje w jednej z wiodących...
JK Advice Centre (Doradztwo)
Coronovirus - straciles prace? Nie masz na czynsz, rate...