poniedziałek, 23 czerwca 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |






















Wedliny domowe.
Hyde park - rozmowy na każdy temat i o każdej porze!
Dołącz do dyskusji lub rozpocznij nową. Poznaj inne osoby i nawiąż trwałe znajomości.
W dół12
TEMAT: Wedliny domowe.
#5618
Wedliny domowe. 14 lat(a), 7 mies. temu  
Podziele sie wyprobowanym przepisem na wedline z indyka.

Surowce:
2-3 udka indyka
paczka miesa mielonego z indyka
pekosól
przyprawy do smaku (pieprz,gałka muszkatołowa,papryka, majeranek to co kto lubi)
łyżeczka cukru.

Sprzęt
termometr, szynkowar (albo butelki od napoi i woreczki śniadaniowe)


Rozbieramy mięso z udek dzieląc na to bez błon/ścięgien i na ścinki i resztę. Ładne mięsko pokroić na 2 cm kostkę, a gorsze zmielić na mielone. Całe mięso połączyć i dodać peklosoli 16-18g na 1kg mięsa, i do tego dodać pół łyżeczki cukru na kg mięsa, wymieszać mięsko dokładnie. Zostawić wszystko na 5 godzin w temperaturze pokojowej (albo 24h w lodówce).
Do mięsa dodać przypraw wedle uznania (na oko około po pół łyżeczki przypraw na kg mięsa) i bardzo dokładnie mieszać, masować mięso przez 20-30 minut, póki zrobi się kleiste. Można dodać trochę żelatyny, ale nie jest to konieczne.
Następnie w worku napełnić szynkowar. Jeśli nie macie szynkowaru wystarczy ściąć wąską butelkę od napojów 1,5 litrowych, następnie ściąć górę. Włożyć duży woreczek ściadaniowy. Włożyć farsz do 2/3 wysokości, związać woreczek szczelnie i przycisnąć zawartość na przykład butelką. Teraz wkładamy szynkowar (butelkę) z mięskiem do garnka i zalewamy wodą około 1cm powyżej mięsa. Teraz całość bardzo powoli pogrzewamy do 75-80 C. Następnie utrzymać temperaturę przez godzine. Po tym czasie wyjmujemy naszą wedlinkę i wkładamy do zimnej wody, by ostudzić, następnie wrzucamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.
makaron
Posty: 49
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5621
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 7 mies. temu  
pożyczysz szynkowar?
ewel
Posty: 137
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5658
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 7 mies. temu  
nie mam. Uzywam plastikowych butelek. Licze ze na swieta ktos sie zlituje i mi kupi.
makaron
Posty: 49
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5687
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 7 mies. temu  
Z chęcią bym spróbowała, ale robić mi się tego nie chce
karolcia
Posty: 336
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5812
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 7 mies. temu  
makaron napisał:
nie mam. Uzywam plastikowych butelek. Licze ze na swieta ktos sie zlituje i mi kupi.
a w Szkocji mozna kupic taki wynalazek?
ewel
Posty: 137
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5832
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 7 mies. temu  
Bez problemu.
www.amazon.co.uk/meat-press-tongue-presser-compactor/dp/B0013UW2XY

Nazywa się meat press. Całość się później parzy w wodzie.
makaron
Posty: 49
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5848
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 7 mies. temu  
wygląda jak mikser - myslałam że bedzie wieksze od razu z takim rękawem do wkładania mięsa we flaki
ewel
Posty: 137
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5855
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 7 mies. temu  
Uwielbiam wędliny domowe, własnoręcznie uwędzone:) mmmniam!
Monisia
Posty: 240
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#5966
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 7 mies. temu  
makaron napisał:
Podziele sie wyprobowanym przepisem na wedline z indyka.

Surowce:
2-3 udka indyka
paczka miesa mielonego z indyka
pekosól
przyprawy do smaku (pieprz,gałka muszkatołowa,papryka, majeranek to co kto lubi)
łyżeczka cukru.

Sprzęt
termometr, szynkowar (albo butelki od napoi i woreczki śniadaniowe)


Rozbieramy mięso z udek dzieląc na to bez błon/ścięgien i na ścinki i resztę. Ładne mięsko pokroić na 2 cm kostkę, a gorsze zmielić na mielone. Całe mięso połączyć i dodać peklosoli 16-18g na 1kg mięsa, i do tego dodać pół łyżeczki cukru na kg mięsa, wymieszać mięsko dokładnie. Zostawić wszystko na 5 godzin w temperaturze pokojowej (albo 24h w lodówce).
Do mięsa dodać przypraw wedle uznania (na oko około po pół łyżeczki przypraw na kg mięsa) i bardzo dokładnie mieszać, masować mięso przez 20-30 minut, póki zrobi się kleiste. Można dodać trochę żelatyny, ale nie jest to konieczne.
Następnie w worku napełnić szynkowar. Jeśli nie macie szynkowaru wystarczy ściąć wąską butelkę od napojów 1,5 litrowych, następnie ściąć górę. Włożyć duży woreczek ściadaniowy. Włożyć farsz do 2/3 wysokości, związać woreczek szczelnie i przycisnąć zawartość na przykład butelką. Teraz wkładamy szynkowar (butelkę) z mięskiem do garnka i zalewamy wodą około 1cm powyżej mięsa. Teraz całość bardzo powoli pogrzewamy do 75-80 C. Następnie utrzymać temperaturę przez godzine. Po tym czasie wyjmujemy naszą wedlinkę i wkładamy do zimnej wody, by ostudzić, następnie wrzucamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego.


a do czego te mięsco wrzucasz do flaka czy w garnku trzymasz no bo jeżeli tak to wychodzi bardziej konserwa niż kiełbasa - kiełbasa jest bardziej sucha
mora_nova

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
#6045
Re: Wedliny domowe. 14 lat(a), 7 mies. temu  
Jeśli masz to wrzucasz do szynkowara. Możesz do oslonek barierowych, albo zrobic jak ja czyli nie majac nic i improwizowac. Czyli do scietej butelki wkładam woreczek śniadaniowy i wkładam surowy farsz. Następnie skręcam szczelnie woreczkek śniadaniowy i zawiązuje w supełek. W taki sposób forumje okrągłą wędline. Ten przepis jest na wedlinę, ale niewiele różni się od farszu na kiełbase (trochę inne przyprawy no zawartość tłuszczy powinna być wyższa) no i faszerujemy flaka. W ten sposób mamy surową białą (wystarczy sparzyć i gotowe), jeśli uwędzimy białą będziemy mieli zwyczajną
makaron
Posty: 49
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.
 
Do góry12
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

alt
Paczki do Polski - AngliaPolska.pl
✔️ Paczki z Anglii, Szkocji, Walii do Polski £23.99 za 24.5kg -...

TONIO MIĘDZYNARODOWE PRZEKAZY PIENIĘŻNE
TONIO - Przekazy pieniężne z Wielkiej Brytanii do Polski i z...
DFDS Seaways
DFDS Seaways
Masz auto i wybierasz się do Polski? Wybierz relaksującą morską...

Wózki widłowe, maszyny budowlane
Praca stała i dodatkowa. Szukasz pracy, podnieś swoje kwalifikacje...

Pozostałe oferty

JML Direct JML Direct
Oferujemy szeroki wybór artykułów gospodarstwa domowego,...
PhotoBox PhotoBox
Obecnie PhotoBox posiada najszerszą ofertę produktów...
Gatwick Express Gatwick Express
Połączenie kolejowe pomiędzy lotniskiem Gatwick a...
Sony Sony
Zobacz najnowsze produkty SONY - laptopy, aparaty...