sobota, 17 maja 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Paszport dla Polskiego dziecka:)
Dyskusje na temat brytyjskiej służby zdrowia - lekarz rodzinny, dentysta... Kwestie dotyczące porodu i dziecka w UK. Rodzina na emigracji
W dół1
TEMAT: Paszport dla Polskiego dziecka:)
Paszport dla Polskiego dziecka:) 13 lat(a) temu  
Hej:) Postanowilam otworzyc nowy temat odnosnie Brytyjskiego Paszportu:) Otóz drodzy rodzice... Mit obalony ! Co niektórzy mówia ' nie dla polskich dzieci Brytyjski Paszport' lub ' matka Polka ojciec Polak i dziecko tez Polskie ' Staralam sie o paszport dla mojego synka, dostalismy!! Brytyjski paszport i obywatelstwo, trzeba tylko spelniac kilka warunków. Wiec chcialabym bo nie wszyscy o tym wiedza poinformowac ze formularz dostepny w Post Office i wszystko odbywa sie przez droge pocztowa i nie trzeba stac w kolejkach w Ambasadzie w Londynie. Dowiedzialam sie o tym od mojej szwagierki za co bardzo jej dziekuje:) Najwazniejszy warunek to trzeba byc 5 lat przed narodzinami dziecka, nie pobierac benefitów, pracowac, nie byc uciazliwym dla Wielkiej Brytani ... wszystko jest napisane w informacji dolaczonej do formy o paszport:) Polecam Zaplacilam £49+ £3 za przesylke:)
agakuczynska1986
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Paszport dla Polskiego dziecka:) 13 lat(a) temu  
A jaki to jest mit? zauważ że ty musiałaś być 5 lat w UK przed urodzeniem dziecka czyli tyle ile wynosi okres aby dostać stałą rezydenture po której możesz ubiegac się o obywatelstwo. Jeżeli dziecko dostało obywatelstwo to ty też byś mogła
Anita

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Paszport dla Polskiego dziecka:) 12 lat(a), 11 mies. temu  
siemanko
Zrobilismy z zonka podobnie w zeszlym roku jak sie urodzil nasz synek.Wszystko udokumentowalismy w postaci PaySlip-ow z ostanich lat i P60.Mojej zonie brakowalo 3mce do pelnych 5lat pobytu wiec wziolem dokumenty na siebie,gdyz przebywalem 5 i pol roku.Wzystko zanieslismy na pcozte w celu "Check and send" a babaka w okienku szczelia karpia bo nic o takim czyms nieslyszala jak zyje.Zaczolem sie gotowac bo mam wszystko w broszurce i jej tlumacze,nawet jej podalem zeby zobaczyla.Po tlumaczeniu,wyslala mi wszystko jak chcuialem i po 3tyg paszport malego przyjechal kurierem do domu.Ogolnie zaoszczedzilem czas i latania do Londynu i stanai w kolejce jak rumun.Nie wielu wiedzialo jeszcze o tym ze tak mozna ,pewnie teraz juz wielu ma przetarte szlaki w tym temacie.pozdrowienia!!
samsonhtc

Re: Paszport dla Polskiego dziecka:) 12 lat(a), 11 mies. temu  
nie pamietam ale paszport UK wazny jest na 5lat.potem zrobimy juz PL:)
samsonhtc

Re: Paszport dla Polskiego dziecka:) 12 lat(a), 10 mies. temu  
Ale papiery wysłałeś na na obywatelstwo i dostałeś paszport? a jak ta broszura wygląda?
Anita

Re: Paszport dla Polskiego dziecka:) 12 lat(a), 10 mies. temu  
Papiery na paszport? czy na obywatelstwo?
Tu znajdziesz informacje,mam nadzieje ze pomocne:

translate.google.pl/translate?hl=pl&langpair=en|pl&u=www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Passports/Applyingforaneworrenewedchildpassport/DG_174107
samsonhtc

Re: Paszport dla Polskiego dziecka:) 12 lat(a) temu  
tez mi mit !!! kazdy po pobycie 5 lat tutaj moze starac sie o paszport i obywatelstwo. tez mi nowosc moja znajoma pobierala zasilki i tez dostala potrzebowala jedynie karte stalego rezydenta ktora sie wyrabia za posrednictwem formularza EEA3. nigdzie nie trzeba jezdzic, wszystko listownie bez nerwow i obgadywania w kolejkach konsulatu angielskiego. ponizaniu przy "dyskretnych" okienkach obslugi gdzie pani popijajaca herbatke mowi z wyzszoscia w glosie " czyli jak tatus jest obcokrajowcem to ...." boszeee co za polska kultura. Przy takiej ilosci polakow w UK mogliby sie postarac o porzadne lokum i dyskretne pokoje do zalatwiania spraw. zal!!!!!!
Dorotella

Re: Paszport dla Polskiego dziecka:) 11 lat(a), 8 mies. temu  
Wiesz co to mit? Zapodać linka? To że Ty wiesz, to że wie Anita, to jeszcze nic wielkiego. Mam wielu znajomych co o tym NIE WIEDZIELI, i latali do Londynu jak te Rumuny, więc skończcie z tym sarkazmem, plz.
TB@Doo

Re: Paszport dla Polskiego dziecka:) 11 lat(a), 8 mies. temu  
trzeba 5 lat pracowac a benefity nie maja nic do paszportu
magma1974

Re: Paszport dla Polskiego dziecka:) 11 lat(a), 4 mies. temu  
nie mogę znaleźć nigdzie informacji jakie dokładnie dokumenty muszą być załączone z wnioskiem o paszport dla mojego szkraba. P60 obojga rodziców czy tylko jednego? No i czy musimy wysyłać swoje paszporty, a mamy polskie? Wiem że muszę załączyć akt urodzenia małej no i słyszałam też, że potrzebny jest akt ślubu jeśli rodzice są małżeństwem. Nie wiem tylko, czy konieczne jest tłumaczenie aktu ślubu? Jeśli ktoś by miał chwilę i był tak uprzejmy to proszę o listę potrzebnych dokumentów. Acha i jeszcze jedno, czy jak będę wysyłała wniosek wraz z dokumentami to czy wtedy płacę za paszport? Jeśli tak to skąd będą wiedzieć, że zapłaciłam?
agiee110604

Do góry1
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

alt
Osteopatia, Kręgarz, Masaż Leczniczy, Fizjoterapia Dorosłych i Dzieci
Gabinet Osteopatii, Kręgarz i Chiropraktyk oraz Masaż Leczniczy i...

Kardas Productions
Zajmujemy się promocją firm w social media, pomagając naszym...

Furniture4less
W naszym sklepie Furniture4Less.eu znajdziesz dokładnie to, czego...

Mobi-Travel Ltd
Zapraszamy do odwiedzania naszej strony www.mobi-travel.com....

Pozostałe oferty

National National Car Rental
Oferujemy korzystne ceny za wynajem pojazdów we...
Ink Factory Ink Factory

Ink Factory jest specjalistycznym sklepem oferującym...
cottages4you cottages4you
Cottages4you oferuje ponad 9000 domków do wynajęcia na...
Benefit Answers (Prawnicy i porady)
Pomoc przy zasilkach chorobowych PIP,DLA,ESA,UC50/LCWRA,...