wtorek, 22 lipca 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Dyskusje o kulinariach, przepisach i pomysłach. Wasze opinie na temat jedzenia, restauracji oraz o wszystkim co smaczne...
W dół12
TEMAT: składniki sushi
składniki sushi 14 lat(a), 10 mies. temu  
mozna w hipermarketach kupić oddzielnie te zielsko w które zawijane jest wszystko? chciałabym sprobować jak wyjdzie bo kupowanie gotowego nie jest najatańsze więc mozna w domu sprobować zrobić ale nie wiem czy mozna kupic oddzielnie to co owijane jest sushi?
świeżynka

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: składniki sushi 14 lat(a), 10 mies. temu  
Mozna. Maja w tesco wszystko czego potrzebujesz, zielsko rownierz. Pamietaj o marynowanym imbirze i bambusowej matce do zwijania. Bez niej tez sobie poradzisz ale z nia pojdzie ci latwiej. Lezy chyba na tej samej polce gdzie zielsko.
szkot_77
Moderator
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

dobra wszystko kupiłam teraz okaże sie czy wyjdzie takie jak kupne chociaż w części
świeżynka

to nie jest az takie skomplikowane wiec powinno ci wyjsc.
szkot_77
Moderator

Ja też próbowałam już robić ale nie maiłam dokładnie wszystkich składników, więc muszę jeszcze raz podjąć próbę tym razem już bardziej przygotowana
kwiatuszek
Administrator

To nie jest jakis wielki problem ze skladnikami. Podatawa to ryz(do szuszi), ocet sol i cukier(marynata do ryzu), no i ewentualnie zielsko. No a co chcesz do tego to juz twoj problem. Moze byc surowa wolowina lub smoked salmon, tez pasuje. Jesli bedziesz robila eksperymenty z surowa ryba lub owocami morza to polecam wasabi ze wzgledu na dzialnie bakteriobojcze.
szkot_77
Moderator

pierwsza próba taka sobie chyba brakowało czego kwaśnego jak ocet ale nie przepadam za octem a marynata do ryżu może tego nie kupiłam - co to jest?
świeżynka

Marynata to nic innego niz ocet sol i chyba ttroche cukru.Ryz dotujesz w okreslonej ilosci wody, ryz dosushi(specjalny z tego samego stoiska), kiedy jest juz ugotowany tak jek powinien mieszasz go z ta marynata i zostawiasz na jakis czas.Pozostaja potem okropnie klejacy. A z czym robilas? Aha, jak szukasz dokladnej instrukcji na gotowanie ryzu do suszi to zobacz u pascala na poprostugotuj.onet.pl, to zdaje sie od niego byl przepis ktorego ja uzywalem.
szkot_77
Moderator

marynaty nie użyłam bo myślałam ze to ma być ocet a nie przepadam za nim. Okazało sie jednak że to bardzo ważny składnik i bez niego smak jest inny - nic nie łączyło sie ze soba ryż suchy i do tego wędzona ryba człowiek uczy sie na błedach nastepnym razem zrobie juz z marynatą ale nie wiem kiedy bedzie ten następny raz bo przejadłam sie tym co zrobiła i na razie nie mam ochoty na wiecej ale wielkie dzieki za pomoc i rady
świeżynka

Re: składniki sushi 14 lat(a), 6 mies. temu  
wszystko zrobiłam tak jak trzeba było i... postanowiłam zrezygnować z robienia samemu - wyszło mi mdle mało apetyczne ogólnie nie nadajace sie do spozycia wole kupić za kilka funtów ale to pewnie nie tak prędko bo na razie mdli mnie na myśl o sushi
świeżynka

Do góry12
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

Polska obsługa prawna w Szkocji
Dallas McMillan jest renomowaną firmą adwokacką w centrum Glasgow,...
MOLSO - Polski Fryzjer
MOLSO - Polski Fryzjer w Glasgow
Profesjonalne usługi fryzjerskie - Strzyżenie, modelowanie,...
alt
TanieKosmetyki
Oferujemy największy wybór polskich marek kosmetycznych. Wygoda...

Sami Swoi
Szukasz certyfikowanej firmy, laureata prestiżowej nagrody...

Pozostałe oferty

Kardas Productions (Tworzenie stron www)
Zajmujemy się promocją firm w social media, pomagając...
mytyres.co.uk mytyres.co.uk
Czołowy sprzedawca internetowy opon w Europie....
Musicroom Musicroom
Największy asortyment produktów muzycznych.Płyty CD i...
Intenso Lingerie (Odzież, obuwie, dodatki)
Bielizna firmy Esotiq dla kobiet oraz kolekcja dla Panów...