wtorek, 24 czerwca 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Natura; nędzarz. Narodowość; Polak.
Hyde park - rozmowy na każdy temat i o każdej porze!
Dołącz do dyskusji lub rozpocznij nową. Poznaj inne osoby i nawiąż trwałe znajomości.
W dół1234
TEMAT: Natura; nędzarz. Narodowość; Polak.
Re: Natura; nędzarz. Narodowość; Polak. 13 lat(a), 4 mies. temu  
Myk jest taki, że do napisania/rozpoczęcia wątku nie natchnęły mnie portale a czysta nie-wirtualna rzeczywistość. Co się zaś dzieje w sieci to wiem, niestety doskonale - bezgraniczne chamstwo skitrane za ekranem.

Ophin

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Ale mi nie o wirtualna rzeczywiscosc chodzi.. Te mozesz ewentualnie sprobowac nagiac doswoich potrzeb a przyklad forum podalem raczej jako wirtualne odzweierciedlenie stosunkow polsko polskich faktycznie panujacych.
szkot_77
Moderator
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Czyli my traktujemy o tym samym...dajmy szansę się innym zrealizować bo jak zdominujemy dyskusję to albo posądzą nas o agresję i chamstwo (tu mieliby rację, gdyż nie ładnie jest odcinać kogoś od dyskusji) albo z braku odwagi będą się udzielać w innych, bardziej prozaicznych tematach

Ophin

Re: Natura; nędzarz. Narodowość; Polak. 13 lat(a), 3 mies. temu  
Wlasciwie to masz racje ale tak czy inaczej spoleczenstwo woli raczej lekkie tematy (w wiekszosci)
szkot_77
Moderator

Ophin napisał:
mora_nova napisał:
(...)- ja nie zadaje się z nikim takim

Musisz być albo bardzo samotna, albo mieć cholerne szczęście. Bo ja odnoszę wrażenie, żeby uniknąć takich delikwentów to jak wygrać w totka

Bez przesady znajomych chyba sam wybierasz więc jak ktoś nie pasuje to nie zadajesz się z nim i tyle. Lepiej mieć małą ilość znajomych ale za to wartościowych
mora_nova

mora_nova napisał:
(...)
Bez przesady znajomych chyba sam wybierasz więc jak ktoś nie pasuje to nie zadajesz się z nim i tyle. Lepiej mieć małą ilość znajomych ale za to wartościowych [/quote]

Easier said that done. W mojej okolicy jest raczej ciężko o znajomych o podobnych poglądach/zainteresowaniach, tudzież na tyle światłych a niekoniecznie wyedukowanych "że oh".

Odnośnie wartości to te dopóki są nie podlegają one ocenie.

Ophin

Bzdury wypisujecie Polacy jacy są tacy są ale nędzarzami na pewno nie są chyba że o sobie mówicie
Staruch

A czy przez przypadek Wasze negatywne nastawienie do tych "innych" Polaków, to nie jest właśnie to, co powoduje taki nasz wizerunek na zewnątrz ?

Tak naprawdę Polacy to bardzo ciekawy naród, opierający się wielu porównaniom i wielu regułom. Większość z tej niechęci bierze się z nieufności. Nieufność jest naszą najważniejszą cechą narodową. Z niej wynikają wszystkie inne. Bo jeśli się innym nie ufa, to zakłada się, że sukces innych jest wynikiem krętactw, złodziejstwa. A najśmieszniejsze, że większośc tych krytyków polskiej zawiści, sama jest przekonana, że większość dużo bogatszych od nich to złodzieje.

Dwa razy po przyjeździe tutaj ( akurat mieszkam inaczej nie w Szkocji, ale South Engand ) byłem mocno zaszokowany. Raz gdy jakiś Anglik opowiadając przypadkek jakiegoś znanego gościa, powiedział, że on jest smart i wogóle, tylko na podstawie tego, że tamten się szybko dorobił. We mnie od razu pojawiła się myśl - jak szybko, to znaczy chyba musiał coś kombinować ... Naturalne reakcje i kompletnie przeciwne. Druga taka sytuacja, to gdy bodajże virgin do mnie dzwonił, jak sobie Internet instalowałem - gość ze mną rozmawia i mói, żę za 1st miesiąc, to jest pare funtów i poproszę numer karty kredytowej. Chwila zastanowienia... ale jak przez telefon nr cc ? zwariował ? - no ale dobra może zwyczaje jakieś takie ..A on dalej - expiry date i verification code ... pewnie był zdziwiony, bo mi mowę odebrało i przez minutę nie wiedziałem jak mu powiedzieć delikatnie "nawet mowy nie ma" ... ale myślę sobie - na karcie narazie niewiele jest więc spoko. A potem widzę, że tu się wszystko tak załatwia...

Wg słów jakichś teoretyków kapitalizm opiera się na wzajemnym zaufaniu - bez tego nie da się zawierać umów, współpracować etc. Oczywiście są ludzie, któzy te zasady łamią i wykorzystują, ale ogólna atmosfera jest konieczna. Jak do ch... działa u nas tak sprawnie kapitalizm ? Mimo tej nieufności i mimo nieustannych starań kolejnych władz powstrzymujących naszą przedsiębiorczość ?

Nie warto mówić o jakichś wadach czy zaletach bez kontekstu. Nasza "zawiść" to po prostu mocno rozwinięta nieufność. A mieszkanie na skrzyżowanie szlaków "wędrówek ludów" uprawnia do wszelkiej nieufności. Wszyscy sąsiedzi bywali u nas z wizytami i zwykle z tych wizyt "dużo wynieśli". Niektórzy byli tu wiele razy, a nawet pozostawiali coś czego wcale nie chcieliśmy - a to swoje wojska, czy swój ustrój...

Powiedzcie sami, jak można mówić o jakiejś polsko-polskiej solidarności jeśli na wstępie sami zaczynamy dyskusje od założenia, że "inni" Polacy nikogo neinawidzą ? To my ich kochamy, tak ?
Pawel

Mialem polskich sasiadow jakis czas temu. Ona byla managerem w lokalnej fabryce zatrudniajacej pare setek polakow. Zagadalem do niej i jej merza zreszta tez kilka razy. W efekcie tego dziewczyna zaczela mnie unikac. Ona wracala z pracy a ja doslownie w tym samym czasie wracalaem z corka do szkoly. Raz mi sie wydawalo ze sasiadka prawie biegla do domu, zeby mnie nie spotkac, za drugim razem zaparkowala samochod w odleglym koncu parkingu i czekala az ja znikne z pola widzenia. MOze bo to by pasowalo do okreslenia "przypadek", ale powtarzalo sie przez kilka miesiecy wiec raczej nie tak bylo...
szkot_77
Moderator

Mi sie wydaje ze nie tyle uważamy siebie za chamów ile obawiamy się że ktoś inny o nas tak mówi dlatego dla bezpieczeństwa zamykamy się co w efekcie może prowadzic do tej opini ze my sami zachowujemy się jak buc

Do góry1234
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

Polska obsługa prawna w Szkocji
Dallas McMillan jest renomowaną firmą adwokacką w centrum Glasgow,...
alt
Paczki do Polski - AngliaPolska.pl
✔️ Paczki z Anglii, Szkocji, Walii do Polski £23.99 za 24.5kg -...
alt
Osteopatia, Kręgarz, Masaż Leczniczy, Fizjoterapia Dorosłych i Dzieci
Gabinet Osteopatii, Kręgarz i Chiropraktyk oraz Masaż Leczniczy i...

JK Advice Centre
Coronovirus - straciles prace? Nie masz na czynsz, rate kredytowa...

Pozostałe oferty

Kickers Kickers
Szukasz butów? Zrób zakupy online przez internet w...
Tłumacz Przysięgły UK (Biuro)
Tłumaczenia pisemne certyfikowane wg wymogów brytyjskich...
Sindbad Travel (Autokary, pociągi)
Autokarem po Europie, Wielkiej Brytanii i do Polski...
Lufthansa Lufthansa
Sprawdź aktualne promocje w jednej z wiodących...