sobota, 23 listopada 2024
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Hyde park - rozmowy na każdy temat i o każdej porze!
Dołącz do dyskusji lub rozpocznij nową. Poznaj inne osoby i nawiąż trwałe znajomości.
W dół1
TEMAT: Pomocy
Pomocy 12 lat(a), 1 Miesiąc temu  
Witam, pilnie poszukuje polskiego psychiatry. Mam 16 lat i jestem zaniepokojony moim zdrowiem psychicznym. Podejrzewam u siebie znaczące zaburzenia psychiczne, bardzo mnie to niepokoi i pilnie chciałbym uzyskać pomoc prawdziwego psychiatry. Mam ograniczoną możliwość transportu dlatego najdalej mógłbym dotrzeć około 50 mil od miejsca mojego zamieszkania ( Merthyr Tydfil, Walia ). Bardzo proszę o pomoc . Z góry dziękuję i mam nadzieje że uzyskam pomoc.
Cembrzyn
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Pomocy 12 lat(a) temu  
Z polskim psychologiem będzie ciezko. A nie lepiej byłoby udać się do swojego lekarza GP on dałby jakieś leki tymczasowe i przepisałby ciebie do specjalisty. Jeżeli masz problem z angielskim to na wizytę możesz poprosic o tłumacza
mora_nova

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Z tego co mniej więcej się orientuje leki są zbędne w moim przypadku, potrzebuje prywatnej wizyty u psychiatry, nie psychologa. Zależy mi na tym żeby był to polski psychiatra gdyż jestem w stanie otworzyć się na rozmowę w cztery oczy, potrzebuje specjalistycznej porady. Chciałbym przedstawić swoją sytuacje lekarzowi i otrzymać rady, które pomogą mi uporać się z problemem. Nie musi być to psychiatra, który ma gabinet lub pracuje w ośrodku czy coś w tym stylu, wystarczy mi że owy specjalista ma wykształcenie i doświadczenie w tym fachu. Jestem w stanie zapłacić za wizyte.
Cembrzyn

Osobiście nie znam nikogo takiego a więc może dobrym pomysłem byłoby wybrać się do rodzinnego lekarza (polskiego) i poradzić się w tej kwestii.
kacha

Skontaktuj się z Polish Psychologists' Association - to jest stowarzyszenie polskich psychologów w UK
mora_nova

Cembrzyn napisał:
Z tego co mniej więcej się orientuje leki są zbędne w moim przypadku, potrzebuje prywatnej wizyty u psychiatry, nie psychologa. Zależy mi na tym żeby był to polski psychiatra gdyż jestem w stanie otworzyć się na rozmowę w cztery oczy, potrzebuje specjalistycznej porady. Chciałbym przedstawić swoją sytuacje lekarzowi i otrzymać rady, które pomogą mi uporać się z problemem. Nie musi być to psychiatra, który ma gabinet lub pracuje w ośrodku czy coś w tym stylu, wystarczy mi że owy specjalista ma wykształcenie i doświadczenie w tym fachu. Jestem w stanie zapłacić za wizyte.

Slyszalam o forum 'lekarz za granica', moze tam kogos znajdziesz, jesli koniecznie chcesz zobaczyc sie z psychiatra.
W Polsce zarowno psychologowie jak i psychiatrzy posiadaja z reguly wiedze pozwalajaca na wstepne zdiagnozowanie, co sie komus dzieje. Psychiatrzy zajmuja sie rowniez (czasami) doradzaniem, chociaz glownym ich obszarem dzialania jest dobieranie i monitorowanie lekow. Od 'porad' i prowadzenia terapii sa glownie psychologowie oraz psychoterapeuci. W polskim systemie nie ma do konca jasnosci, gdzie sa granice, kto sie czym zajmuje (to znaczy rozne strony / specjalizacje maja na to rozne poglady).

W UK z reguly psychiatra jest od lekow, psycholog od diagnozy a terapeuta od 'doradzania' i terapii.
Do psychiatry w UK mozna sie (z niewielkimi wyjatkami) dostac jedynie przez GP, choc z reguly to on na poczatku zapisuje leki i dopiero jesli sie nie sprawdza lub istnieje inne czynniki, to kieruje dalej do psychiatry.
windwalker

Możesz jeszcze zadzwonić na NHS 24 i poradzić się jakie kroki podjąć.
Kris

Do góry1
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

CPC EMPIRE TRAINING
Kurs odświeżający składa się z 35 godzin (5 dni po 7 godzin)...
alt
TanieKosmetyki
Oferujemy największy wybór polskich marek kosmetycznych. Wygoda...

Sindbad Travel
Autokarem po Europie, Wielkiej Brytanii i do Polski tanio,...
alt
Paczki do Polski - AngliaPolska.pl
✔️ Paczki z Anglii, Szkocji, Walii do Polski £23.99 za 24.5kg -...

Pozostałe oferty

Douglas Shop Douglas Shop
Perfumerie Douglas, to największy w Polsce wybór...
polskaapteka.co.uk (Apteka i suplementy)
W naszej ofercie znajdą Państwo nie tylko szeroki wybór...
Polska obsługa prawna w Szkocji (Kredyty i finanse)
Dallas McMillan jest renomowaną firmą adwokacką w...
Novatech Novatech
Novatech to jeden z wiodących sklepów komputerowych w...