Cembrzyn napisał:
Z tego co mniej więcej się orientuje leki są zbędne w moim przypadku, potrzebuje prywatnej wizyty u psychiatry, nie psychologa. Zależy mi na tym żeby był to polski psychiatra gdyż jestem w stanie otworzyć się na rozmowę w cztery oczy, potrzebuje specjalistycznej porady. Chciałbym przedstawić swoją sytuacje lekarzowi i otrzymać rady, które pomogą mi uporać się z problemem. Nie musi być to psychiatra, który ma gabinet lub pracuje w ośrodku czy coś w tym stylu, wystarczy mi że owy specjalista ma wykształcenie i doświadczenie w tym fachu. Jestem w stanie zapłacić za wizyte.
Slyszalam o forum 'lekarz za granica', moze tam kogos znajdziesz, jesli koniecznie chcesz zobaczyc sie z psychiatra.
W Polsce zarowno psychologowie jak i psychiatrzy posiadaja z reguly wiedze pozwalajaca na wstepne zdiagnozowanie, co sie komus dzieje. Psychiatrzy zajmuja sie rowniez (czasami) doradzaniem, chociaz glownym ich obszarem dzialania jest dobieranie i monitorowanie lekow. Od 'porad' i prowadzenia terapii sa glownie psychologowie oraz psychoterapeuci. W polskim systemie nie ma do konca jasnosci, gdzie sa granice, kto sie czym zajmuje (to znaczy rozne strony / specjalizacje maja na to rozne poglady).
W UK z reguly psychiatra jest od lekow, psycholog od diagnozy a terapeuta od 'doradzania' i terapii.
Do psychiatry w UK mozna sie (z niewielkimi wyjatkami) dostac jedynie przez GP, choc z reguly to on na poczatku zapisuje leki i dopiero jesli sie nie sprawdza lub istnieje inne czynniki, to kieruje dalej do psychiatry.
|