Re: 36 metrow wiary??? 14 lat(a), 1 Miesiąc temu
|
|
Pomijajac pierwsza czesc cwojej wypowiedzi, odpowiem na druga. To w tym zlego ze Chrystus to nie pieprzona chinska zabawka, to symbol wiary milionow ludzi a nie cos czym jakis proboszcz wyciera sobie gębę po to zeby zarobic pieniadze lub zaistniec w mediach. Jak gmina potrzebuje kase to niech sie ubiega o fundusze unijne, chyba ze wojt jest tak glupi ze nie wie jak to ugrysc a jedynym jego pomyslem bylo to...
|
|
|
|
|
|
|
Wiec jeszcze raz ja. Nie czuje sie katolikiem pomimo tego ze zostalem ochrzczony i wychowany w tej religii, a to ze pozucilem ja gdzies po drodze to skutek przemyslen i obserwacji ale... Pomimo tego ze wieje niechecia i cynizmem z moich wypowiedzi na temat chrzescijanstwa, a raczej katolicyzmu bo jedno z drugim nie ma az tyle znowu wspolnego, to nie byl bym w stanie kogogolwiek obrazic za jego przekonania religijne ani tym bardziej sie z nich smiac.(czytaj robic jaja) Tak wiec to ze luzie ktorzy w tej wlasnie religii powinni przewodzic i dawac przyklad sami sobie z niej zartuja i robia z niej kolejny towar na sprzedarz budzi moja oczywista niechec czy wrecz odraze. Zobacz michal, bo to przedewszystkom w ciebie wymierzona jest moja odpowiedz.. Dzisiaj buduja figure. Jak pomysl sprzedawania biletow "do jezusa" chwyci to co bedzie nastepne? Co bedzie jesli wlasnie teraz ludzie tacy jak my nie dadza im polapach i nie powiedza nie? Moze transmisja mszy swietej w godzinach najwyrszej ogladalnosci? Jeszcze najlepiej Chystus na tle banerow reklamowych? Ido tego miedzy homilia a komunia przerwa na 20 min reklam? A co powiesz kiedy ktoregos dnia pojdziesz do spowiedzi i zobaczysz weccam w konfesjonale? Bo okaze sie ze spowiedz idzie na zywo bo jest dobra ogladalnosc? Przeszkadzalo by ci to? Przecierz to tylko kolejny towar na sprzedarez nie? Tak samo jak 36 metrowy Chrstus, a w czym on jest lepszy od spowiedzi i skoro mozna sprzedac jedno.... I dla mnie osobiscie jest to jedno wielkie, za przeproszeniem, gowno, nie wazne kto to zrobi. Czy to bedzie katolik, muzulmanin czy swiadek jehowy. Kazda religia ktora ubiera siew swiecidelka sluze przedewszystkim do manipulacji czlowiekiem a jedynym na co tak naprawde nie ma w niej miejsca jest Bog.
|
|
|
|
|
|
|
Wiec jeszcze raz ja. Nie czuje sie katolikiem pomimo tego ze zostalem ochrzczony i wychowany w tej religii, a to ze pozucilem ja gdzies po drodze to skutek przemyslen i obserwacji ale... Pomimo tego ze wieje niechecia i cynizmem z moich wypowiedzi na temat chrzescijanstwa, a raczej katolicyzmu bo jedno z drugim nie ma az tyle znowu wspolnego, to nie byl bym w stanie kogogolwiek obrazic za jego przekonania religijne ani tym bardziej sie z nich smiac.(czytaj robic jaja) Tak wiec to ze luzie ktorzy w tej wlasnie religii powinni przewodzic i dawac przyklad sami sobie z niej zartuja i robia z niej kolejny towar na sprzedarz budzi moja oczywista niechec czy wrecz odraze. Zobacz michal, bo to przedewszystkom w ciebie wymierzona jest moja odpowiedz.. Dzisiaj buduja figure. Jak pomysl sprzedawania biletow "do jezusa" chwyci to co bedzie nastepne? Co bedzie jesli wlasnie teraz ludzie tacy jak my nie dadza im polapach i nie powiedza nie? Moze transmisja mszy swietej w godzinach najwyrszej ogladalnosci? Jeszcze najlepiej Chystus na tle banerow reklamowych? Ido tego miedzy homilia a komunia przerwa na 20 min reklam? A co powiesz kiedy ktoregos dnia pojdziesz do spowiedzi i zobaczysz weccam w konfesjonale? Bo okaze sie ze spowiedz idzie na zywo bo jest dobra ogladalnosc? Przeszkadzalo by ci to? Przecierz to tylko kolejny towar na sprzedarez nie? Tak samo jak 36 metrowy Chrstus, a w czym on jest lepszy od spowiedzi i skoro mozna sprzedac jedno.... I dla mnie osobiscie jest to jedno wielkie, za przeproszeniem, gowno, nie wazne kto to zrobi. Czy to bedzie katolik, muzulmanin czy swiadek jehowy. Kazda religia ktora ubiera siew swiecidelka sluze przedewszystkim do manipulacji czlowiekiem a jedynym na co tak naprawde nie ma w niej miejsca jest Bog.
|
|
|
|
|
|
|
jakie dyskusje aż sie czytać nie chce takich długich odpowiedzi ;] ważną kwestią jest to kto ten pomnik stawiał czy kościów i za jego pieniądze czy władze miasta i będzie wszystko wiadomo
|
|
szkotek
|
|
|
Re: 36 metrow wiary??? 14 lat(a) temu
|
|
szkot_77 napisał:
ale co tak sie czepiłeś katolicyzmu? inne religie tego nie robią? po cholerę powstają nowe meczety coraz to bardziej bogatsze architektonicznie? wybiórczo wszystko oceniasz sądzisz że każdy ksiadz jest zły i zalezy mu na kasie itp to w takim razie mozna by powiedzieć że wszyscy ludzie są złodziejami bo kradną poza tym po co podawać przykłady zmyslone jak powienienes wiedzieć spowiedż jest tajemnica i nikt nie może zdradzic to poco zakłamujesz rzeczywistość mówiąc że bedzie tam kamera? nigdy tak nie będzie więc romowa na argumenty zmyslone i hipotetyczne nie ma sensu! świat sie zmieia i religia też sie zmienia i nie tylko katolizycm ale wszystkie religie więc jezeli chcesz być obiektywny to może wypowiesz sie o pomyśle muzułmanów zbudowania meczetu w miejsu "0" w Nowym Jorku?
|
|
|
|
|
|
|
Nie czepiam si ebudowy koscioow. Niech buduja. Ale roznica miedzy kosciolem a budowa figury z betonu jest takakze koscol czemus sluzy. Nie powiedzialem tez ze wszyscy ksieza sa zli. A co do hipotetycznych argumentow typu kamera w konfesjonale, probowalem w cyniczny sposop dac do zrozumienia ze wiara tocos osobistego a nie czyms czym sie kupczy. Mniejsce Chrystusa, tak samo jak krzyza jest w kosciele a nie na polu. Jak muzulmanie lub swiadkowie jechowy zaczna przeprowadzac takie akcje to ich tez wychlostam i nie dlatego ze jestem uprzedzoney do ich religii lub religii jakiej kolwiek, ale dlatego ze im sie nalezy za glupote.
|
|
|
|
|
|
|
w Polsce już dawno przesadzili z religią w Państwie a przełomem był pomysł zrobienia Jezusa królem Polski stalibyśmy sie wtedy pośmiewiskiem Europy
|
|
XXX
|
|
|
|
|
religia powinna być ale tak jak kiedyś do wyboru i w salkach katechizacyjnych a nie jak teraz że jeszcze wlicza sie do średniej to jest największa głupota
|
|
kamsta
|
|
|
|
|
szkot_77 napisał:
Nie czepiam si ebudowy koscioow. Niech buduja. Ale roznica miedzy kosciolem a budowa figury z betonu jest takakze koscol czemus sluzy. Nie powiedzialem tez ze wszyscy ksieza sa zli. A co do hipotetycznych argumentow typu kamera w konfesjonale, probowalem w cyniczny sposop dac do zrozumienia ze wiara tocos osobistego a nie czyms czym sie kupczy. Mniejsce Chrystusa, tak samo jak krzyza jest w kosciele a nie na polu. Jak muzulmanie lub swiadkowie jechowy zaczna przeprowadzac takie akcje to ich tez wychlostam i nie dlatego ze jestem uprzedzoney do ich religii lub religii jakiej kolwiek, ale dlatego ze im sie nalezy za glupote.
rozumiem że Twoim zdaniem krzyzyki na drogach gdzie zgineli np kierowcy tez powinny zostac usnięte a tych którzy je tam postawili powinno się "wychlostać"?
A pomniki po co stawiać je w miastach przeciez od tego są cmentarze i muzea żeby upamiętniać wydarzenia, ludzi? takie masz zdanie?
|
|
|
|
|
|
|
Po pierwsze: Pomnik stawia sie ku upamietnieniu czegos lub kogos, a jesli krzyz lub figure jezusa porownasz do kogos lub czegos powalisz tym samym cala duchjowosc religi i sprowadzisz to do czegos materialnegio. No wlasniekrzyzyki. Stawia sie je w miejscach gdzi ktos zginal. Przepraszam gdzie zginela cala ta ekipa? Na krakowskim przedmmiesciu? Wiec sam sobie odpowiedz gdzie powinien stac krzyż.
|
|
|
|
|
|