piątek, 24 stycznia 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Konto osobiste a działaność gospodarcza
Konto bankowe? emerytura? czy może przelewy pieniężne? Masz pytanie na temat finansów w UK? - Dołącz do dyskusji lub załóż nowy temat.
W dół1
TEMAT: Konto osobiste a działaność gospodarcza
Konto osobiste a działaność gospodarcza 9 lat(a), 6 mies. temu  
Prowadzę wraz z ojcem działaność gospodarczą w formie spółki jawnej, która polega na pośrednictwie w sprzedaży samochodów nowych i używanych. Wyliczyliśmy, że wrzucając przychody na oprocentowany rachunek możemy zaoszczędzić całkiem dobre pieniądze w skali roku. Polegałoby to na tym, że pieniądze byłyby trzymane na tym rachunku do ostatniej chwili a wypłaty z niego zastępowanie byłyby nowymi, tak, żeby zapewnić w miarę stały przychód na rachunku, a przez co żeby procent naliczał sie przez cały czas bez umniejszania wpływów na rachunek. Ciężko est mi jednak znaleźć odpowiedni rachunek pod działalność, który by takie coś oferował, w przeciwnieństwie do rachunków osobistych, jak chociażby ten http://www.mbank.pl/indywidualny/konta/konto-osobiste/ekonto-mobilne/http://www.mbank.pl/indywidualny/konta/konto-osobiste/ekonto-mobilne/ oprocentowany 4 procent. Pytanie brzmi czy są jakieś przeszkody, żeby takie konto działało pod działalność, inaczej czy taki rachnek może być rachunkiem formowych? Są jakieś przeciwwskazania ku temu? Z góry dzięki za odpowiedź!
JerryOn
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Konto osobiste a działaność gospodarcza 9 lat(a), 5 mies. temu  
Dobra, szczerze to trochę to zakręcone, ale jeżeli dobrze cię rozumiem, to nie możesz na koncie "osobistym" trzymać pieniędzy zarobionych z firmy. Z tego co mi wiadomo, to musisz mieć oddzielne konto firmowe, na którym to gromadzisz tylko wpływy z firmy. A konto prywatne, to oddzielna bajka i to rządzi sie innymi prawami.
specjalista

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Konto osobiste a działaność gospodarcza 8 lat(a), 5 mies. temu  
Nie ma żadnego obowiązku posiadania konta firmowego do działalności, zdecydowanie wystarcza konto osobiste i wiele banków takie konto oferuje bez żadnego problemu. Natomiast jeśli ktoś chce założyć konto firmowe to odsyłam do smart bank opinii o koncie smart biznes warunki jak na konto firmowe są naprawdę bardzo dobre, ale to trzeba też porównać, bo ja robiłem to 4 miesiące temu a pewnie wiele się zmieniło od tego czasu.
Gaho
Ostatnio zmieniany: 2016/08/10 13:51 Przez kwiatuszek.

Re: Konto osobiste a działaność gospodarcza 8 lat(a), 4 mies. temu  
Nie wiem jak to się ma w Polsce, ale w UK zdecydowanie zalecają zakładanie konta firmowego przy prowadzeniu działalności gospodarczej.
Wiolka909

Re: Konto osobiste a działaność gospodarcza 8 lat(a), 2 mies. temu  
Lepiej mieć rozdzielność, ponieważ w razie co nie ma żadnych wątpliwości.
ciekawska

Do góry1
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

Expert Claims
Specjalizujemy się w odszkodowaniach powypadkowych. Podejmujemy...
alt
Wellbee - psychoterapia online
Wsparcie psychologiczne dla Polaków za granicą. Połącz się online...

Forklift Training School
Kursy i szkolenia na wózki widłowe w Wielkiej Brytanii - Forklift...

Furniture4less
W naszym sklepie Furniture4Less.eu znajdziesz dokładnie to, czego...

Pozostałe oferty

Express Bus (Paczki, przewóz osób)
EXPRESS BUS Podkarpacie to firma transportowa z...
Tesco Mobile Phone Shop Tesco Mobile Phone Shop
Odwiedź Sklep Tesco Mobile Phone Shop i sprawdź...
Rebtel Rebtel
Rebtel to o 90% tańsze rozmowy międzynarodowe. Każdy...
CPC EMPIRE TRAINING (Szkoły i kursy)
Kurs odświeżający składa się z 35 godzin (5 dni po 7...