środa, 22 stycznia 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Forum regionalne: Greater London - metropolia i okolica...
W dół1
TEMAT: Jak z pracą w Londynie?
Jak z pracą w Londynie? 13 lat(a), 1 Miesiąc temu  
Nosze się z zamiarem przyjazdu do Anglii i chciałabym się tak z grubsza dowiedzieć jak wygląda sytuacja z pracą?
Weronika

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Jak z pracą w Londynie? 13 lat(a), 1 Miesiąc temu  
Jak wszędzie - masz kwalifikacje i aktywnie szukasz pracy to zawsze znajdziesz
Kołodziejczyk

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: Jak z pracą w Londynie? 12 lat(a) temu  
ja przyjechalam tu zaraz po licencjacie. zero doswiadczenia, tylko ukonczone studia. zdobylam prace po 3 dniach od razu na stanowisku zastepcy managera, wiec to wszystko zalezy. od szczescia, rodzaju pracy, czasu w jakim szukasz, szkoly, doswiadczenia...
Estiwlondynie
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika

Ja na razie jestem u rodziny 10 dzień. Szukamy z narzeczonym pracy, roznosimy CV i wypełniamy formularze. Na razie nic, ale jestem dobrej myśli. Udało się załatwić konto w banku w jeden dzień, pracę też znajdziemy,
W PL mamy synka i chcemy żeby jak najszybciej był z nami. Cały czas szukamy pracy, sama do nas nie przyjdzie.
bellasignora

Bellasignora: znajdziecie!!! teraz jest tyle pracy. warto zarejestrowac sie tu : www.jobsearch.direct.gov.uk i isc do najblizszego jobcentre....

w jakiej dzielnicy mieszkacie??
Estiwlondynie
Ostatnio zmieniany: 2013/01/21 23:25 Przez Estiwlondynie.

Estiwlondynie napisał:
Bellasignora: znajdziecie!!! teraz jest tyle pracy. warto zarejestrowac sie tu : www.jobsearch.direct.gov.uk i isc do najblizszego jobcentre....

w jakiej dzielnicy mieszkacie??

Teraz na Harlesden u rodziny, ale od poniedziałku będziemy wynajmować pokój w okolicach White City. Lecę w środku tyg. po dziecko do Pl i będę szukała czegoś na part time, byle to była legalna praca, a chłopak czegoś na full time. Na jobsearch od razu po przyjeździe się zarejstrowałam. Pracy zaczęłam szukać jeszcze w Polsce. Dajemy sobie miesiąc czasu na znalezienie pracy. Na razie załatwiliśmy konto w banku i mieszkanie, 6 lutego mam appoinment o National Insurance Number. Pracownik job center powiedział, że żeby dostać National Insurance Number muszę się zarejestrować w agencji i mieć dowód, że szukam pracy, albo dostać odmowną decyzję (listownie) z miejsca do którego wysyłałam podanie o pracę, ponieważ e-maile nie są brane pod uwagę, a właśnie z jobsearch wyłałam bardzo wiele e-maili do pracodawców.
bellasignora

A to ciekawe, że nadanie NIN uzależniają od potwierdzenia szukania pracy. Przecież NIN jest niezbędny do odpowiedniego naliczenia podatku. Poza tym z NIN prędzej znajdziesz prace niż bez, bo księgowi maja mniej pracy w papierach.

A wracając do tematu: oprócz jobcentre sa jeszcze inne miejsca gdzie możesz się zarejestrować i szukać pracy czyli agencje pracy i agencje rekrutacyjne. tam też udaj się i zarejestruj, do tego gumtree i lokalne gazety.
Nemo

wiele osob znalazlo tez prace poprzez zwykly spacer po okolicy i wchodzenie do pobliskich sklepow,piekarni,knajpek. Wejdz, zapytaj czy nie szukaja pracownikow. Moi trzej znajomi tak zrobili i dostali prace
Estiwlondynie

Też szukaliśmy w ten sposób pracy, zostawiliśmy nr gdyby ktoś był zainteresowany.
Byliśmy też w Inditex Recruitment Centre na Regent Street.
Mam do Was pytanie odnośnie agencji pracy. Jak to wygląda z opłatami, czy one pobierają jakieś opłaty za znalezienie pracy? Moja kuzynka mówiła, że agencja ściąga bardzo dużo z wypłaty i prawie nic nie zarobię, jak to wygląda?
bellasignora

Przede wszystkim musisz wiedziec, że tutaj są dwa rodzaje agencji:
1. agencje rektutacyjne (na przykład Berkley&Scot): w nich juz dawno powinnaś zarejestrować swoje CV.

2. agencje pracy czyli te o które pytasz

ŻADNE AGENCJE NIE POPIERAJĄ OPŁAT ZA ZNALEZIENIE PRACY jeśli jakakolwiek agencja żąda opłaty za znalezienie pracy to jest to NIELEGALNE i od takiej agencji najlepiej trzymać się z daleka.

Jeśli pracujesz dla agencji pracy możesz mieć potrącenia na NIN, tax oraz obsługę księgową (ktos musi przygotować payslip dla Ciebie i przelać kase na Twoje konto).

W Twojej sytuacji czyli osoby bez pracy raczej nie możesz sobie pozwolić na "luksus" przebierania w ofertach na zasadzie "za takie pieniądze pracować nie będę" bo kasa którą masz w kieszeni niebawem się skończy
Nemo

Do góry1
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

Empire Traininig Services
Kursy i szkolenia na maszyny budowlane - Koparki, Wywrotki, Walce,...

Forklift Training School
Kursy i szkolenia na wózki widłowe w Wielkiej Brytanii - Forklift...

Expert Claims
Specjalizujemy się w odszkodowaniach powypadkowych. Podejmujemy...

Holy Tours
Polskie Biuro Turystyczno – Pielgrzymkowe Holy Tours powstało z...

Pozostałe oferty

JK Advice Centre (Doradztwo)
Coronovirus - straciles prace? Nie masz na czynsz, rate...
eDreams eDreams
eDreams jest wiodącym internetowym biurem podróży w...
Best Western Best Western
Best Western to renomowana sieć hoteli zlokalizowanych...
HotelClub UK HotelClub
Ponad 60000 hoteli i innych form zakwaterowania na całym...