niedziela, 22 września 2019
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom
r e k l a m a  |



Grafika
Niewiele spraw ekstradycyjnych jest rozpatrywanych w UK pozytywnie, ale...
Grafika
W Anglii nie ma konieczności, by wraz z wnioskiem o rozwód składać wniosek...
Kto nie musi poświadczać znajomości języka angielskiego
Obywatelstwo a znajomość języka angielskiego
Utworzony: piątek, 12 czerwca 2015 07:10 (Poprawiony: sobota, 13 czerwca 2015 10:04)
Kto nie musi poświadczać znajomości języka angielskiego Z obowiązku udowodnienia znajomości języka angielskiego na odpowiednim poziomie możesz zostać zwolniony, jeśli spełnisz co najmniej jeden z określonych warunków.

r e k l a m a

Zobacz także:
Podstawowe wytyczne
Nie musisz załączać do swojej aplikacji o brytyjskie obywatelstwo dokumentu poświadczającego twoją znajomość języka angielskiego, jeśli:
  • masz 65 lat lub więcej
  • twoja długotrwała kondycja fizyczna lub psychiczna to uniemożliwia - w takiej sytuacji musisz jednak dostarczyć wystawiony przez lekarza dokument potwierdzający twój stan
  • pochodzisz z któregoś z krajów, w których głową państwa jest królowa brytyjska lub angielski jest językiem urzędowym

Lista państw, których obywatelstwo zwalnia z konieczności potwierdzania swojej znajomości języka angielskiego: Antigua i Barbuda, Australia, Bahamy, Barbados, Belize, Kanada, Grenada, Gujana, Jamajka, Nowa Zelandia, Republika Irlandzka, Saint Kitts i Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent i Grenadyny, Stany Zjednoczone Ameryki Północnej, Trynidad i Tobago, Wspólnota Dominiki.
r e k l a m a


Wyjątkowe okoliczności
Istnieje również lista wyjątków, które także umożliwiają zwolnienie z udowadniania znajomości języka angielskiego. Nie musisz tego robić, jeśli aplikujesz o brytyjskie obywatelstwo jako:
  • ofiara przemocy domowej, której partner lub małżonek posiada już brytyjskie obywatelstwo albo ma prawo pobytu w UK
  • osoba, której partner lub małżonek nie żyje, a posiadał brytyjskie obywatelstwo albo miał prawo pobytu w UK
  • osoba dorosła (pomiędzy 18 a 64 rokiem życia) zależna od swoich krewnych mieszkających i mających prawo pobytu w UK lub osoba posiadająca status uchodźcy albo objęta ochroną humanitarną
  • uchodźca żyjący w UK od 5 lat
  • osoba żyjąca w UK od 6 lat przebywająca na discretionary leave (przedłużonym prawie pobytu)
  • osoba żyjąca w UK od 3 lat objęta ochroną humanitarną
  • osoba, która ma pozwolenie na pozostanie w UK jako emeryt posiadający niezależne środki na utrzymanie
  • obywatel Wspólnoty Narodów zwolniony ze służby w Her Majesty Forces (w tym Gurkhowie)
  • wysoko wykwalifikowany imigrant aplikujący o brytyjskie obywatelstwo w ramach programu HSMP (Highly Skilled Migrant Program)
  • osoba znajdująca się w wyjątkowej sytuacji, np. sierota, wdowa lub pełnoletnia osoba zależna od innych


Joanna Mierzwa / POLEMI.co.uk | Open Government Licence v3.0
Fot.: Dmitry Naumov / Shutterstock

Linki sponsorowane
Dołącz do POLEMI na facebooku i BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

 

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE


Sindbad Travel (Oferty specjalne)
Autokarem po Europie, Wielkiej Brytanii i do Polski tanio,...

Wózki widłowe, maszyny budowlane (Oferta specjalna)
Praca stała i dodatkowa. Szukasz pracy, podnieś swoje kwalifikacje...

Eagle Transport (Oferta specjalna)
Firma z międzynarodową licencja transportową oraz członek...

Biuro Online UK - Ubezpieczenia (Oferty specjalne)
Oferujemy ubezpieczenia wypadkowe, na życie, na choroby krytyczne,...

Pozostałe oferty

DFDS Seaways DFDS Seaways
Masz auto i wybierasz się do Polski? Wybierz relaksującą...
Biuro Online UK - Praca
Napisz do nas, jak mógłbyś przyczynić się do rozwoju...
Microsoft Store Microsoft Store
Sklep oferuje markowy asortyment Microsoft -...
Tesco Mobile Phone Shop Tesco Mobile Phone Shop
Odwiedź Sklep Tesco Mobile Phone Shop i sprawdź...