niedziela, 22 września 2019
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom
r e k l a m a  |



Grafika
W Anglii nie ma konieczności, by wraz z wnioskiem o rozwód składać wniosek...
Grafika
Mówi się, że marzenia nie spełniają się, ale że marzenia się spełnia....
Osoby urodzone po 1983 roku w Wielkiej Brytanii, a brytyjskie obywatelstwo
Rejestracja, aplikowanie o brytyjskie obywatelstwo
Utworzony: piątek, 12 czerwca 2015 13:53 (Poprawiony: sobota, 13 czerwca 2015 09:50)
Osoby urodzone po 1983 roku w Wielkiej Brytanii, a brytyjskie obywatelstwo Jeśli urodziłeś się na terenie Wielkiej Brytanii po 1 stycznia 1983 roku i co najmniej jedno z twoich rodziców było w tym czasie obywatelem brytyjskim lub rezydentem z prawem pobytu automatycznie otrzymujesz brytyjskie obywatelstwo. To oznacza, że NIE musisz składać wniosku o jego przyznanie.

r e k l a m a

Zobacz także:
Nieco inny status posiadasz, jeśli urodziłeś się w UK po 1 stycznia 1983 roku i twój rodzic (lub rodzice) stał się obywatelem/rezydentem Wielkiej Brytanii już po twoich narodzinach. W takiej sytuacji możesz wnioskować o brytyjskie obywatestwo drogą rejestracji, jeśli spełnisz wszystkie z poniższych warunków:
  • urodziłeś się w Wielkiej Brytanii 1 stycznia 1983 roku lub później
  • masz mniej niż 18 lat w chwili aplikacji
  • (przynajmniej) jedno z twoich rodziców zostało obywatelem/rezydentem UK odkąd się urodziłeś

Formularz
Jeśli kwalifikujesz się do rejestracji tą metodą, musisz wypełnić specjalny formularz dostępny na stronie rządowej (kliknij). Zanim to zrobisz, przeczytaj przewodnik - znajdziesz go na tej samej stronie.

Dodatkowa możliwość
Jeśli urodziłeś się w UK po 1 stycznia 1983 roku i żadne z twoich rodziców nie miało w tym czasie brytyjskiego obywatelstwa/rezydentury, nadal możesz skorzystać z aplikacji przez rejestrację. Pod warunkiem że spełnisz następujące kryteria:
  • masz 10 lat lub więcej
  • mieszkałeś w UK do 10 roku życia lub dłużej
r e k l a m a


Dodatkowy warunek
Oprócz tego zazwyczaj wymagany jest też warunek, zgodnie z którym przez pierwsze 10 lat twojego życia w UK w żadnym roku NIE spędziłeś więcej niż 90 dni poza Wielką Brytanią.

Jeśli tak się stało, ale były ku temu specjalne powody, będziesz musiał je wyjaśnić w formularzu.


Joanna Mierzwa / POLEMI.co.uk | Open Government Licence v3.0
Fot.: ronfromyork / Shutterstock

Linki sponsorowane
Dołącz do POLEMI na facebooku i BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

 

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE


Sindbad Travel (Oferty specjalne)
Autokarem po Europie, Wielkiej Brytanii i do Polski tanio,...

Wózki widłowe, maszyny budowlane (Oferta specjalna)
Praca stała i dodatkowa. Szukasz pracy, podnieś swoje kwalifikacje...

Eagle Transport (Oferta specjalna)
Firma z międzynarodową licencja transportową oraz członek...

Biuro Online UK - Ubezpieczenia (Oferty specjalne)
Oferujemy ubezpieczenia wypadkowe, na życie, na choroby krytyczne,...

Pozostałe oferty

DFDS Seaways DFDS Seaways
Masz auto i wybierasz się do Polski? Wybierz relaksującą...
Contact for Lenses Contact for Lenses
Soczewki kontaktowe w niewiarygodnie niskich cenach -...
MOLSO - Polski Fryzjer MOLSO - Polski Fryzjer w Glasgow (Fryzjerstwo)
Profesjonalne usługi fryzjerskie - Strzyżenie,...
Europcar Europcar
Europcar jest największą w Europie firmą wynajmującą...