niedziela, 22 września 2019
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom
r e k l a m a  |



Grafika
Pracownik budowlany, który podczas pracy został przygnieciony i doznał urazu...
Grafika
W Anglii, podobnie jak w Polsce, pozew rozwodowy można wnieść tylko i...
Związek małżeński z obywatelem Wielkiej Brytanii. Jak wnioskować o brytyjskie obywatelstwo
Jak zostać obywatelem Wielkiej Brytanii
Utworzony: środa, 10 czerwca 2015 13:56 (Poprawiony: sobota, 13 czerwca 2015 10:00)
Związek małżeński z obywatelem Wielkiej Brytanii. Jak wnioskować o brytyjskie obywatelstwo Posiadanie współmałżonka z brytyjskim obywatelstwem lub życie z taką osobą w rejestrowanym związku partnerskim nadaje nam nieco inny status w oczach władz. Dzięki temu aplikowanie o brytyjskie obywatelstwo może być łatwiejsze.

r e k l a m a

Zobacz także:
Podstawowe wymagania są jednak podobne do tych obowiązujących wszystkich aplikantów:
  • masz ukończone 18 lat
  • masz "dobry charakter", co przede wszystkim oznacza brak kryminalnej przeszłości - poważne przestępstwa lub te dokonane w ostatnim czasie dyskwalifikują z możliwości aplikowania o brytyjskie obywatelstwo, podobnie jak niepłacenie podatków i Ubezpieczenia Społecznego (National Insurance)
  • twoja znajomość języka angielskiego jest na odpowiednim poziomie (możesz to udowodnić podchodząc do testu na poziomie B1, B2, C1 lub C2 albo przedstawiając dyplom z uczelni świadczący o tym, że nauka odbywała się w języku angielskim)
  • zdasz test ze znajomości życia w UK
  • spełniasz wymogi rezydentury, tzw. residency requirements
  • masz prawo do nieokreślonego czasowo pobytu w UK, tzn. nie potrzebujesz wizy (obywatele państw należących do Europejskiego Obszaru Gospodarczego mają automatycznie przyznane prawo stałego pobytu w UK - Polska do nich należy)

Oprócz tego musisz być poczytalny, czyli udowodnić, że jesteś zdolny do samodzielnego myślenia i podejmowania decyzji.

Dodatkowe wymogi
Istnieją również dodatkowe reguły obowiązujące tylko tych aplikantów, których małżonek lub prawnie uznany partner z brytyjskim obywatelstwem pracuje poza granicami UK albo dla brytyjskiego rządu i instytucji ściśle z nim związanych.
r e k l a m a


W takim przypadku musisz spełnić 4 dodatkowe wymogi:
  • mieszkasz w UK co najmniej od 3 lat licząc od daty złożenia aplikacji
  • w okresie tych 3 lat NIE spędziłeś w sumie więcej niż 270 dni poza granicami UK
  • w okresie ostatnich 12 miesięcy przed złożeniem aplikacji NIE spędziłeś poza granicami UK więcej niż 90 dni
  • nie złamałeś żadnego z tzw. przepisów imigracyjnych obowiązujących w UK podczas pobytu w tym kraju

Joanna Mierzwa / POLEMI.co.uk | Open Government Licence v3.0
Fot.: patjo / Shutterstock

Linki sponsorowane
Dołącz do POLEMI na facebooku i BĄDŹ NA BIEŻĄCO!

 

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

PurpleParking
PurpleParking
PurpleParking jest największym w Wielkiej Brytanii systemem...
MOLSO - Polski Fryzjer
MOLSO - Polski Fryzjer (Oferta specjalna)
Profesjonalne usługi fryzjerskie - Strzyżenie, modelowanie,...

CPC EMPIRE TRAINING (Oferta specjalna)
Kurs odświeżający składa się z 35 godzin (5 dni po 7 godzin)...

Eagle Transport (Oferta specjalna)
Firma z międzynarodową licencja transportową oraz członek...

Pozostałe oferty

Kursy na wózki widłowe (Szkoły i kursy)
Kursy dla osób początkujących/doświadczonych jak i z...
Kanguro Przeprowadzki (Motoryzacja)
Powrót do Polski ma być przyjemnością — dlatego udaną...
National National Car Rental
Oferujemy korzystne ceny za wynajem pojazdów we...
Komputronik Komputronik
Lider internetowej sprzedaży IT oraz elektroniki w...