sobota, 23 sierpnia 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Hyde park - rozmowy na każdy temat i o każdej porze!
Dołącz do dyskusji lub rozpocznij nową. Poznaj inne osoby i nawiąż trwałe znajomości.
W dół12
TEMAT: Numer 13
Re: Numer 13 14 lat(a), 10 mies. temu  
A mnie zastanawia dlaczego akurat 13 jest uważana za pechową cyfrę, dlaczego nie jest nią jakaś inna??!!!
Monisia
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

tyle znalazłam w internecie:

Już w starożytności uważano 13 za złowróżbną, przynoszącą nieszczęście. W ostatniej wieczerzy uczestniczyło 13 osób. Kabała podaje, że istnieje 13 złych duchów. 13 rozdział Apokalipsy jest rozdziałem mówiącym o Antychryście, o Bestii. Jednocześnie jednak 13 oznaczała od dawna osobę, rzecz, lub pojęcie najsilniejsze, najpiękniejsze, najlepsze w danej grupie. 13 to Zeus w otoczeniu 12 bogów greckich, oraz Ulisses, któremu jako jedynemu spośród 13 towarzyszy udaje się ocalić życie w spotkaniu z cyklopem. Jako suma statycznej 10 i dynamicznej, twórczej 3, trzynastka oznacza również podążanie ku śmierci, do zakończenia jakiegoś procesu lub etapu, wysiłek tworzenia, który od czasu do czasu ulega załamaniu, by pojawić się ponownie; gwałtowną przemianę, która niszcząc stare daje jednocześnie trudny początek temu, co nowe. Dla ścisłości: Ostatnia Wieczerza, to 12 Apostołów - wśród nich Judasz - i to 12 ma znaczenie symboliczne, nie 13. Po śmierci Judasza wybrano na jego miejsce Macieja po to, by ta symbolika była zachowana.
mora_nova

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

nigdy nie zwróciłam i nie zainteresowało mnie to gdzie siedzę w samolocie a poza tym jak doszłoby do katastrofy to numer siedzenia nie miałby znaczenia
Mariolka

na pewno nie jest tak we wszystkich bo kiedyś z ciekawości liczyłem siedzenia sprawdzałem numery i nic nie zwróciło mojej uwagi
kazach

Re: Numer 13 14 lat(a), 9 mies. temu  
jak będe leciała to sprawdze
mora_nova

Do góry12
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

JK Advice Centre
Coronovirus - straciles prace? Nie masz na czynsz, rate kredytowa...

Polskie meble - SPLENDO FURNITURE
Firma SPLENDO FURNITURE zajmuje się sprzedażna polskich mebli na...
alt
Osteopatia, Kręgarz, Masaż Leczniczy, Fizjoterapia Dorosłych i Dzieci
Gabinet Osteopatii, Kręgarz i Chiropraktyk oraz Masaż Leczniczy i...
Emano
Emano
Materiały szkoleniowe na brytyjskie prawo jazdy - książki, kodeks,...

Pozostałe oferty

Creative Labs Creative Labs
Odtwarzacze MP3, przenośne centra rozrywki, głośniki...
Gatwick Express Gatwick Express
Połączenie kolejowe pomiędzy lotniskiem Gatwick a...
Musicroom Musicroom
Największy asortyment produktów muzycznych.Płyty CD i...
National National Car Rental
Oferujemy korzystne ceny za wynajem pojazdów we...