sobota, 23 listopada 2024
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Piwowarstwo w domu
Hyde park - rozmowy na każdy temat i o każdej porze!
Dołącz do dyskusji lub rozpocznij nową. Poznaj inne osoby i nawiąż trwałe znajomości.
W dół1234567
TEMAT: Piwowarstwo w domu
Re: Piwowarstwo w domu 14 lat(a), 1 Miesiąc temu  
a w UK mozna cos takiego robić to nie jest nielegalne? tak jak bimber w Polsce?
kazach

Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

piwo to piwo, bimber to bimber.

ja pedze wino narazie, bo w fermentacj stawiam pierwsze kroki. w przyszlym roku chce gazowany cider zrobic, ale uzyje kegi zamiast butelek, uzywana mozna calkiem niedrogo wyrwac, a nie ma ryzyka eksplozji btw jak dlugo trwa fermentacja piwa? i ile potrzeba czasu na sklarowanie? uzywasz jakis przyspieszaczy do kolarowania? bo o konserwanty nie pytam skoro gaojesz je wtorna fermentacja
pampuch
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

makaron napisał:
Michał Michałowski napisał:
wciągnął mnie ten pomysł ale obawiałbym sie że mi chatę rozjeb... jak źle podłącze rurki ;]

To nie bimber. Nic nie wybuchnie... no butelki moga trzasnac jak sie piwo nagazowuje... ale jesli robimy wszytsko zgodnie z zasadami sztuki nic nie powinno sie stac.

a jest gdzieś w necie instrukcja, rozrysowane wszystko jak do czego podłączyć itp?

makaron napisał:
wciągnął mnie ten pomysł ale obawiałbym sie że mi chatę rozjeb... jak źle podłącze rurki ;]

To nie bimber. Nic nie wybuchnie... no butelki moga trzasnac jak sie piwo nagazowuje... ale jesli robimy wszytsko zgodnie z zasadami sztuki nic nie powinno sie stac.

a jest gdzieś w necie instrukcja, rozrysowane wszystko jak do czego podłączyć itp?

Po polsku
www.piwo.org
www.browar.biz (część forum, generalnie strona poswiecona piwu)
www.browamator.pl

po angielsku
www.scottishcraftbrewers.org (mojego autorstwa)
thehomebrewforum.co.uk/
www.jimsbeerkit.co.uk

po amerykansku
www.homebrewtalk.com/
makaron

Generalnie w UE fermentacja na własne potrzeby jest legalna (piwo, wino, cydry itd). Problem się zaczyna z destylacją, ta jest legalna tylko w nielicznych krajach.
makaron

pampuch napisał:
piwo to piwo, bimber to bimber.

ja pedze wino narazie, bo w fermentacj stawiam pierwsze kroki. w przyszlym roku chce gazowany cider zrobic, ale uzyje kegi zamiast butelek, uzywana mozna calkiem niedrogo wyrwac, a nie ma ryzyka eksplozji btw jak dlugo trwa fermentacja piwa? i ile potrzeba czasu na sklarowanie? uzywasz jakis przyspieszaczy do kolarowania? bo o konserwanty nie pytam skoro gaojesz je wtorna fermentacja

Butelki są najlepsze. Mam 4 kegi, i jest problem, bo po podłączeniu lini masz max 4 tygodnie do wypicia zawartości. Na dodatek cydr, piwo jest najlepsze przez tydzień, możę półtora, poźniej powoli się zaczyna psuć. No i bardzo trudno nagazować piwo/cydr a później go mocno nagazowanego wypchnąć z beczki.
makaron

jakim wy językiem do mnie mówicie
mora_nova

mora_nova napisał:
jakim wy językiem do mnie mówicie

Po polsku, ale jak chcesz mogę przetłumaczyć na angielski
makaron

Właśnie dzisiaj przelałem do kega coś ala witbier. Generalnie piwo poza jęczmieniem i pszenicą, zawiera przyprawy jak kolenra indyjska i skórka pomarańczowa, do tego odrobina chmielu Piwo ma aromat pomarańczowo/przyprawowy. Za miesiąc powinno się nagazować i dojrzeć. Zapraszam na degustację
makaron

a w jakim mieście mieszkasz?
Marica laska

Do góry1234567
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

Holy Tours
Polskie Biuro Turystyczno – Pielgrzymkowe Holy Tours powstało z...

Bartec Design - Cięcie i grawerowanie laserowe
Firma oferuje usługi cięcia i grawerowania laserowego nie...

Express Bus
EXPRESS BUS Podkarpacie to firma transportowa z wieloletnią...

Kursy na wózki widłowe
Kursy dla osób początkujących/doświadczonych jak i z polskimi...

Pozostałe oferty

Komputronik Komputronik
Lider internetowej sprzedaży IT oraz elektroniki w...
JK Advice Centre (Doradztwo)
Coronovirus - straciles prace? Nie masz na czynsz, rate...
JML Direct JML Direct
Oferujemy szeroki wybór artykułów gospodarstwa domowego,...
TaxTip Ltd (Księgowość)
Firma TaxTip Ltd zlokalizowana w poludniowym Londynie...