Re: Jakie jest słodkie wino? 13 lat(a), 10 mies. temu
|
|
html napisał:
dobrym i słodkim winem jest sangria
zależałoby mi na winie bardziej "eleganckim"
|
|
mora_nova
|
|
|
Re: Jakie jest słodkie wino? 9 lat(a), 10 mies. temu
|
|
hej
moim ulubionym winem półsłodkim jest to sloneczna winnica polecam je każdemu bo smak i aromat są niepowtarzalne:) Musisz spróbować i sama się przekonać:)
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2015/01/14 14:16 Przez szkot_77.
|
|
|
|
Ja pijam rioja Campo Viejo ktora nie jest slodka a do tego jest na tyle dobra i znana ze nie potrzebuje wklejac linka do stronki na ktorej mozna ja kupic Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Osobiście nie pijam win, ale slyszalem dobre opinie o winie różanym. Prawdopodobnie nie jest ani zbyt słodkie ani zbyt cierpkie także może komuś przypadnie do gustu.
|
|
|
|
|
Re: Jakie jest słodkie wino? 9 lat(a), 9 mies. temu
|
|
Aaaaa no właśnie wie ktoś jak się nazywa i gdzie mogę dostać właśnie to dobre wino różane?? Bede bardzo wdzięczna za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
Zasadniczo "rose wine" odnosi sie raczej do koloru a nie smaku i określa różowość a nie różaność wina Ma je wiekszosc sklepow w sekcji z winem a dokladni9e w wydzielonej sekcji w/w o nazwie "rose".
|
|
|
|
|
|
|
karolcia napisał:
Aaaaa no właśnie wie ktoś jak się nazywa i gdzie mogę dostać właśnie to dobre wino różane?? Bede bardzo wdzięczna za pomoc
Polecam Ci szczególnie Quinta de Ventozelo. Moim zdaniem najlepsze różowe wino na dzień dzisiejszy. Ładna barwa oraz głęboki smak. Znajdziesz je w niektórych sklepach z alkoholem.
Warto jest kupić w zestawie z białym i czerwonym. Będzie taniej.
|
|
|
Ostatnio zmieniany: 2015/02/18 09:49 Przez Redakcja POLEMI.co.uk.
|
|
|
|
moze to Ci pomoże
Wino wytrawne opisane jest na etykiecie jako: sec (francuskie), secco (włoskie) lub seco (hiszpańskie), półwytrawne – demi-sec, abbocato lub semiseco. Wina półsłodkie oznaczane są napisami: demi-doux, semidolce lub semi-dulce, słodkie zaś: moelleux, dolce lub dulce.
Jeśli butelka jest kolorowa i nie sposób jej zaufać, warto też znać oznaczenia kolorów win. Wina białe opisane są jako: blanc, bianco lub blanco, czerwone zaś – rouge, rosso i tinto. Są jeszcze wina różowe, które z francuska określa się rosé, z włoska rosato a z hiszpańska rosado.
Jakość w skrótach
Jeśli szukamy wina wysokiej jakości, tzw. wielkiego wina, zwróćmy uwagę na napisy, figurujące często w formie skrótów na jego etykiecie. Mówią nam one o kontroli, jakiej trunek został poddany i są gwarancją jakości. Jeśli nie mamy wybitnych zdolności lingwistycznych, znajomość samych skrótów w pełni nam wystarczy. W krajach UE uniwersalnym skrótem, którym opisuje się wina wysokiej jakości jest V.Q.P.R.D. W ramach tej kategorii wyróżnia się dwa typy. We Francji najwyższą jakość mają wina oznaczone skrótem A.O.C. (Apellation d’origine contrôlée), nieco niższą zaś trunki opatrzone napisem A.O.V.Q.D.S. We Włoszech skróty te to odpowiednio D.O.C.G. i D.O.C., zaś w Hiszpanii D.O.C. i D.O. Słabsze jakościowo wina stołowe oznaczane są we Włoszech skrótem IGT, we Francji opisuje się je jako vin de pays, w Hiszpanii zaś vino de la tierra. Są one często znacznie tańsze i można je podawać bez oczekiwania na długie dojrzewanie.
|
|
|
|
|
Re: Jakie jest słodkie wino? 9 lat(a), 6 mies. temu
|
|
Kiedyś kupiłem słodkie wino, bo to w końcu nie problem takie znaleźć, ale było tak słodkie, że mi się go odechciało Po czym doszedłem do wniosku, że chyba nie przepadam za winami i to nie mój gust.
|
|
|
|
|
Re: Jakie jest słodkie wino? 9 lat(a), 6 mies. temu
|
|
Tylko takie z południa europy. Im bardziej na południe, tym wino jest cieplejsze.
|
|
|
|
|
|