wtorek, 01 lipca 2025
Portal Informacyjny w UK, Wielkiej Brytanii | Polish Community Online in the United Kingdom

r e k l a m a  |

Dyskusje dotyczące prawa i spraw urzędowych. Wypełnianie brytyjskich formularzy i wszelkie inne kwestie formalnościowe.
W dół1
TEMAT: jakie prawa pracownika?
jakie prawa pracownika? 12 lat(a), 1 Miesiąc temu  
Witam!
Chciałbym dowiedzieć się jesli jest to możliwe czy pracodawca możę sam
wyznaczyć okres w którym firma jest zamknieta na 2 tygodnie I z gory wziąśc 2
tygodnie płatnego urlopu na poczet zamkniecia firmy. Nazywa to okresem summer
holiday. Ogranicza tym posunięciem możliwośc wziecia urlopu wczesniej na np.
2 tyggodnie tlumaczyc sie tym ze juz nie masz urlopu. I drugie pytanie. Czy
jeśli wykorzystałęm juz urlop I jest bank holiday czy pracodawca moze nakazac
mi przyjsc do pracy bo twierdzi ze nie
mam urlopu I bezplatnego mi nie da. Zaznaczam ze u mnie w firmie bamki
holidaye sa dodane do urlopu I za kazdym razem jak nie idzie sie w bank
holiday to zabieraja z holidaya
djmartin83
Użytkownik poza Siecią Kliknij, aby zobaczyć profil tego użytkownika
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Re: jakie prawa pracownika? 12 lat(a), 1 Miesiąc temu  
W kolejności:
odp.1: jest to możliwe, może odmówić
odp.2: może a nawet ma prawo odmówić urlopu ale może się zgodzić na udzielenie urlopu bezpłatnego za który to nie otrzymasz wypłaty za okres urlopu bezpłatnego.

Pracodawca ma prawo odmówić urlopu w okresie w którym jest zwiększone zapotrzebowanie na pracę i jednocześnie wysłać pracowników na urlop jeśli nie ma możliwości zapewnienia im godzin pracy zagwarantowanych na umowie.
Jeśli masz problemy w pracy sugeruje zapisać się do związków zawodowych
Nemo
Ostatnio zmieniany: 2013/05/21 09:27 Przez Nemo.
Administrator wyłączył możliwość wysyłania postów przez anonimowych użytkowników.

Tak tylko że co roku pracodawca z poczatkiem roku zabiera 10 dni na przysłowiowe summer holiday i tym zmniejsza kazdemu urlop. Czy ja nie mam możliwości wybrać sobie czy chce żeby było to płatne czy nie? Przeważnie i tak firma jest otwarta ale ja chciałbym jechac na urlop w innym terminie a nie jak akurat firma sobie tego życzy. Bo jeśli chciałbym pojechać na urlop np. w maju na 2 tygodnie a po drodze już kilka dni wykorzystałem to nie mam tyle dni żeby móc wziąść. A ten summer holiday zawsze jest pod koniec lipca do poczatku sierpnia.
djmartin83

djmartin83 napisał:
A ten summer holiday zawsze jest pod koniec lipca do poczatku sierpnia.
Nie wiem co to za firma i jaka branża al to akurat środek sezonu wakacyjnego i mozliwe, że w firmie masz największy ruch.
Poza tym nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "Przeważnie i tak firma jest otwarta" ? Kto wtedy jest w pracy?
Nemo

Firma zajmuje się produkcją części z laminatów. No I właśnie praca jest taka jak zawsze. Wymyślili ten pomyśł 3 lata temu I dotychczas za każdym razem I tak jest możliwość przyjścia do pracy ale o tym dowiadujemy się na 1-2 tygodnie wcześniej.Albo poprostu można przyjśc 1 tydzien tylko I wtedy automatycznie odmrażają te dniz urlopu co sie przyszło.
djmartin83

no cóż, taka polityka firmy ale jeśli czujesz się na siłach możesz spróbować przejść im przez rozum w prosty sposób: zapisz się do związków zawodowych, rozpisz sobie cały urlop na rok i zanieś managerowi do podpisania/zaakceptowania, jeśli odmówi poproś go o informacje na piśmie dlaczego odmawia. i teraz jeśli manager słabo rozgarnięty to podpisze i po sprawie, jeśli odmówi a poprosisz go o info na piśmie zacznie się bać, że możesz gdzieś z tym iść i narobić im kłopotów.
Ja tak zrobiłem i manager jeszcze się "skonsultował" i zatwierdził mi urlop a hasło związki zawodowe zapewniło mi spokój od jednego deputy managera, który nękał mnie ciągle dyscyplinarkami aż mu zakomunikowałem, że na następne spotkanie ściągnę kogoś spoza firmy.
Nemo

Skonsultuj się z prawnikiem, dziwna sprawa
DorkaM

Do góry1
Moderatorzy: kwiatuszek, szkot_77

PASAŻ POLEMI - OFERTY SPECJALNE

Darius Roofing Services
Świadczę usługi dekarskie od 2008 roku. Zajmuje się naprawą...

m-shop.eu
Kosmetyki dla kobiet, dzieci i mężczyzn, Szeroki wybór kosmetyków...

Tłumacz Przysięgły UK
Tłumaczenia pisemne certyfikowane wg wymogów brytyjskich i...

Polski prawnik w UK
Sintons to kancelaria adwokacka w UK świadcząca pomoc prawną od...

Pozostałe oferty

HOUSE (Polskie sklepy i hurtownie)
Firma HOUSE oferuje okna, rolety, drzwi, materiały...
Ink Factory Ink Factory

Ink Factory jest specjalistycznym sklepem oferującym...
National National Car Rental
Oferujemy korzystne ceny za wynajem pojazdów we...
Polska obsługa prawna w Szkocji (Kredyty i finanse)
Dallas McMillan jest renomowaną firmą adwokacką w...